Zagreb: Pad prometa u trgovini na malo

24

Pad je na godišnjoj razini dosegao 14,6 posto

kosarica-potrosacPromet od trgovine na malo u lipnju ove godine u Zagrebu u usporedbi sa svibnjem bio je nominalno manji za 1,6 posto, a prema lipnju prošle godine smanjen je za 14,6 posto, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

U prvoj polovici ove godine, promet od trgovine na malo u Zagrebu nominalno je smanjen za 10,6 posto prema prvih šest mjeseci 2008. godine.

U trgovini na malo, osima trgovine motornim vozilima i motociklima, promet je u lipnju na mjesečnoj razini smanjen za 2,8 posto, na godišnjoj za 16,3 posto, a u prvih šest mjeseci za 9,5 posto.

Po podacima zagrebačke statistike, u svim je trgovačkim djelatnostima na godišnjoj razini promet od maloprodaje manji, a najviše je, nominalno za 26 posto, pao u trgovini na malo motornim gorivima i mazivima. U trgovini na malo tekstilom, odjećom, obućom i proizvodima od kože u specijaliziranim prodavaonicama, promet je pao za 20,7 posto, a u ostalim djelatnostima za 9,4 posto.

Statistika na mjesečnoj razini pokazuje da je među trgovačkim strukama koje imaju znatniji udjel u strukturi zagrebačke maloprodaje, nominalni rast prometa za 4,2 posto ostvaren u maloprodaji motornih goriva i maziva.

U lipnju je u odnosu na svibanj na području Zagreba porasla i prodaja motornih vozila, nominalno za 0,7 posto.

Nasuprot tome, promet je smanjen u maloprodaji tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda (za 9,4 posto), u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnih namirnica (4 posto), ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama (2,9 posto), prodaji željezne robe, boje i stakla (1 posto) i te prodaji kozmetičkih i toaletnih proizvoda (0,8 posto). (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here