Agrokor ne odustaje od Getroa, u igri i Kaufland

114

konzum-getroIvici Todoriću, vlasniku koncerna Agrokor, Getro bi se zbog lokacija dobro uklopio u njegove planove da uđe u biznis izgradnje benzinskih crpki. Iz Kauflanda su nam vrlo tajanstveno poručili da o Getrou ne žele davati nikakve izjave

Trgovački lanac Getro rekorder je među trgovcima – barem po tome koliko se već dugo prodaje. Prve informacije da bi Getro mogao preuzeti slovenski Mercator ili pak srbijanski Delta holding pojavile su se još prije nekoliko godina, no s ozbiljnijim planovima o prodaji njegov vlasnik Vjekoslav Gucić krenuo je lani, dok je u travnju 2009. godine stvar i formalno predana u ruke Zagrebačkoj banci. Iako se tada u Odjel investicijskog bankarstva Zagrebačke banke navodno javilo desetak zainteresiranih investitora, do današnjeg se dana nije dogodilo ništa!

Iz izvora bliskih Getrou moglo se čuti da Vjekoslav Gucić za svoju tvrtku traži čak sto milijuna eura. Riječ je o itekako previsokoj svoti jer, čak i ako se izuzme činjenica da cijene svih potencijalnih akvizicija u krizi padaju, važno je napomenuti da Getro već godinama stagnira te da mu padaju prihodi. Tako je 2008. godinu taj trgovački lanac završio s 1,76 milijardi kuna prihoda, što je četiri posto manje u odnosu na godinu ranije. Paralelno s tim, Getro zarađuje vrlo malo, pa je prošlu poslovnu godinu završio s manje od milijun eura dobiti (6,6 milijuna kuna). I dok je Getroov koncept cash & carryija mogao proći prije desetak godina, kada je i započeo sa svojim jačim usponom, danas je taj model izgubljen dolaskom velikog broja stranih lanaca svih mogućih formata.

Gucić nema vremena

Kao najizgledniji kandidat za preuzimanje Getroa pojavio se Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, koji u svom koncernu već ima i maloprodaju i veleprodaju (Konzum i Velpro) kroz koje ostvaruje promet veći od 12 milijardi kuna. Iako su se ovog ljeta pojavile spekulacije da je Ivica Todorić odustao od Getroa zbog previsoke cijene, iz tog nam koncerna poručuju, međutim, sljedeće: »Getro bi se mogao uklopiti u naš biznis i interes s naše strane postoji. Vlasnici Getroa za tvrtku su tražili njezinu stvarnu tržišnu vrijednost.«

Upućeni u zbivanja u koncernu Agrokor nam kažu da je vrlo izvjesno da će Todorić na kraju s Vjekoslavom Gucićem dogovoriti preuzimanje Getroa. Nije isključeno da to bude već do kraja godine jer Gucić i nema previše vremena. S obzirom na situaciju u kojoj se zatekao bjelovarski trgovac Pevec, koji je debelo zakasnio u donošenju konkretne strateške odluke o tome da li prodati ili pod hitno restrukturirati posrnulo carstvo – možda će vlasnik Getroa ipak biti pametniji.

Nejasno je zašto Agrokor uopće želi Getro, s obzirom da se njegovi maloprodajni i veleprodajni objekti na većem broju lokaciGetro u brojkama

– Getro, kao jedan od vodećih maloprodajnih operatera u Hrvatskoj, razmatra različite strateške opcije vezane uz daljnje jačanje na maloprodajnom tržištu te bolje pozicioniranje kompanije za daljnji organski rast. Osim strateškog pozicioniranja, Getro nastavlja i s intenzivnim mjerama jačanja profitabilnosti i optimizacije postojećeg poslovanja. Tijekom 2008. godine kompanija je zabilježila porast profitabilnosti, kada je bruto marža iznosila 19, 4 posto, odnosno 0,7 postotnih poena više nego u 2007. godini, dok je neto dobit kompanije tijekom istog razdoblja povećana za više od 30 posto, poručio nam je Baburić, od kojeg smo, međutim, ostali uskraćeni za svježije podatke o poslovanju Getroa, primjerice za prvih šest ili devet mjeseci ove godine.

ja poklapaju. Upućeni tvrde da će Ivici Todoriću Getro, sa svojim lokacijama, dobro poslužiti ako krene u biznis s benzinskim crpkama, o čemu se nedavno pisalo u nekim medijima.

Lidl u širenju
Iz Kauflanda nam pak nisu htjeli odgovoriti jesu li u igri za preuzimanje Getroa. Nakon što se nagađalo da je možda Agrokor odustao od Getroa (što se zasad izgleda pokazalo netočnim), bilo je govora da je još jedini u igri ostao Kaufland. Iz tog su nam trgovačkog lanca vrlo tajanstveno poručili da o Getrou ne žele davati nikakve izjave.

Provjerili smo i informaciju da je za Getro jako zainteresiran Lidl, no njegovi su predstavnici tako nešto odbacili.

»Ne bavimo se preuzimanjem konkurencije već samostalno odabiremo svoje lokacije i širimo se. Svojim smo dosadašnjim poslovanjem i više smo nego zadovoljni budući da bilježimo konstantan razvoj i rast prometa svojih proizvoda. Planovi tvrtke do kraja 2009. i 2010. godine su daljnja ekspanzija i razvoj nove prodajne mreže«, poručeno nam je iz Lidla.

Točno je da se dosad Lidl, koji je svoje prve trgovine na hrvatskom tržištu otvorio krajem 2006. godine, širio isključivo samostalno. No, važno je pojasniti i to da su i Lidl i Kaufland u vlasništvu istog vlasnika, točnije njemačke Schwarz Gruppe, pa je sigurno da oko eventualnog preuzimanja Getroa neće biti jedni drugima konkurencija.

Danijela JOZIĆ

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here