BiH nezadovoljan trgovinskim odnosima s Hrvatskom i Srbijom

43

Zirojević je dodao kako razumije teškoće poljoprivrednika u BiH zbog CEFTA-e, no istaknuo je kako slobodna trgovina u susjedstvu ipak donosi više koristi nego štete, jer omogućuje pristup tržištu s više od 530 milijuna ljudi

bosnaBosanskohercegovački ministar vanjske trgovine Mladen Zirojević izjavio je u ponedjeljak kako trgovinski odnosi njegove zemlje s Hrvatskom i Srbijom ne zadovoljavaju, optuživši susjede kako unatoč svim upozorenjima nisu uklonili brojne necarinske barijere koje onemogućuju izvoz iz BiH, napose prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

Zirojević je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci izjavio kako je BiH na vrijeme upozorio vlade u Zagrebu i Beogradu na neprihvatljive mjere kojima se ograničuje ili onemogućuje izvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. Po njegovim riječima, do sada nije bilo prihvatljiva reagiranja.

“O tome smo izvijestili i Glavno tajništvo CEFTA-e”, podsjetio je Zirojević te dodao kako očekuje da se barijere uklone do 18. listopada, kad se trebaju sastati ministri članica CEFTA-e.

“Ako se ni tada ne riješe problemi sa Srbijom i Hrvatskom…, sazvat ću sastanak predstavnika svih kontrolnih i inspekcijskih tijela u BiH kako bismo razmotrili stanje i po načelu recipročnosti reagirali”, kazao je bosanskohercegovački dužnosnik.

Zirojević je dodao kako razumije teškoće poljoprivrednika u BiH zbog CEFTA-e, no istaknuo je kako slobodna trgovina u susjedstvu ipak donosi više koristi nego štete, jer omogućuje pristup tržištu s više od 530 milijuna ljudi. (Nacional)

1 COMMENT

  1. Mogli ste samo staviti kako je BiH te Srbija još prije stavili dodatne trošarine isključivo na robu iz Hrvatske… ja bi zabranio prodaju njihovih stvari (osobito mlijeko koje uvozi Beneton iz Pule)jer mi imamo sve što nam oni nude, a oni trebaju što mi imamo (čokolino, vegeta, kraš, ledo)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here