Ceh trgovine upozorava na teško stanje u maloprodaji

48

zvStanje u maloj trgovini je teško, a opstati će samo najžilaviji, koji su spremni razvijati se i povezivati, istaknuto je na današnjem okruglom stolu Trgovina u uvjetima krize u sklopu 85. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajama.

Predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) Boris Vukelić kazao je kako mala trgovina ove godine ubrzano gubi pozicije, što je i očekivano. Radi se o sinergiji krize, pada kupovne moći, a i ograničenje radnog vremena imalo je posljedice na malu trgovinu, pojasnio je. U brojkama to znači da je ove godine izgubljen 1.621 trgovački obrt te ugašeno 3.500 radnih mjesta.

“Realno nije za očekivati poboljšanje stanja, u tijeku je čistilište, opstat će smo oni koji su spremni razvijati se, ulagati”, kazao je Vukelić. Istaknuo je da ukoliko Vlada poduzme odgovarajuće mjere, prije svega u domeni uređivanja sive trgovine te ukoliko omogući reprogram dugova onda situacija neće biti tako loša.

“Siva ekonomija čini 30 posto u ukupnom gospodarstvu, a u trgovini i više od 40 posto, dok u razvijenim zemljama taj postotak nije viši od 2 do 3 posto”, kazao je Vukelić. Napomenuo je i kako je uvođenje kriznog poreza, prema prvim procjenama, smanjilo potrošnju hrvatskih građana za nekih dva posto.

Prema iznesenim podacima, u Hrvatskoj trenutno ima 15.780 trgovaca obrtnika, a krajem 2007. ih je bilo 17.860. I profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Nikola Knego ističe kako je situacija malih trgovaca obrtnika izuzetno teška i biti će još i teža, odnosno malih će trgovaca obrtnika biti sve manje.

Da su okrupnjeni i povezani predstavljali bi snagu, kazao je Knego dodajući kako iskustva razvijene Europe pokazuju da promet ne pada u velikim formatima trgovina, u super i hipermarketima na periferijama gradova. Knego se osvrnuo i na potrošnju za vrijeme turističke sezone te istaknuo kako su metodologije za procjenu turističke potrošnje problematične.

“Nama se danas govori da smo na razini 7 milijardi eura prihoda od turizma. No uzme li se prosječna potrošnja inozemnih turista koju je prema THOMAS-u 2007. utvrdio Institut za turizam, a koja iznosi 55 ili 56 eura po noćenju, i pomnoži li se to s 50 milijuna inozemnih noćenja, dobit će se iznos od oko 2,75 milijardi eura. To je ono što su turisti direktno potrošili u mjestu boravka. Tu ulaze ugostiteljske usluge, trgovačke i ostale usluge”. naveo je.(H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here