Dnevni list – što se krije iza bombastične reklame?

32

Što se sve pričalo u novinarskim krugovima kad se na televiziji u utorak navečer pojavila reklama za Dnevni List.

Kada je 1. rujna navečer, u najgledanijim televizijskim terminima, počelo emitiranje reklame o izlasku Dnevnog lista, prvi zaključak koji se nametnuo jest da Hrvatska postaje bogatija za još jedne novine. Iz reklame za Dnevni list moglo se zaključiti da iza njega stoje Slobodna Dalmacija, Tisak i Konzum.

Najava izlaženja Dnevnog lista izazvala je veliku pažnju i još veće špekulacije.

O ulasku Ivice Todorića na medijsko tržište špekuliralo se i ranije, čak se u “upućenim” krugovima tumačilo da pripremaju dnevne novine, za početak lokalnog karaktera koje će pokrivati Zagreb i čitateljima besplatno nuditi servisne informacije i, naravno, obilje reklama koji će ih pozivati na kupnju proizvoda iz Agrokorove palete i u Konzum.

Najava da iza Dnevnog lista stoje Slobodna Dalmacija, Tisak i Konzum upućivala je da se radi ako ne baš o takvom projektu, a ono o vrlo sličnom, te da osim Todorića iza projekta stoji i Ninoslav Pavić, odnosno EPH u čijem je sastavu Slobodna Dalmacija.

Naravno, već je prilično javna spekulacija da Pavić ima namjeru pokrenuti još jedan dnevni list, ali reklama za Dnevni list došla je nekako prenaglo, i uopće ne u EPH-ovom stilu. Osim toga, nitko nije poznavao nijednog novinara koji je angažiran u novom dnevniku.

O čemu se zapravo radi, od Agrokora se nije moglo saznati. Koncern je, naime, danas odbijao dati bilo kakve informacije o tome. Istovremeno je njihov ured za odnose s javnošću sazvao konferenciju za novinare, za 3. rujna “na kojoj će se sve saznati”.

Kuloari su stoga, nakon početnog iznenađenja, bili prepuni informacija. Provjerenih naravno. Pa se tako tvrdilo da “Todorić ide sam”. Po jednima, nezadovoljan je medijskom scenom pa želi pokrenuti vlastite novine, po drugima planira sniziti troškove oglašavanja pa će smanjiti oglašavanje u ostalim medijima, prije svega tiskanim. Čulo se čak da se radi o poslovnoj operaciji koja ima za cilj povećanje prodaje u Tisku, i tome slično. “Procurilo” je i da se potpis Slobodne Dalmacije na televizijskoj reklami za Dnevni list ne odnosi na dnevne novine u sklopu EPH, već na Slobodnu Dalmaciju Trgovinu o kojoj se pisalo da ju preuzima Tisak, članica koncerna Agrokor.

Na kraju, saznalo se, iz provjerenih izvora naravno, da uopće nije riječ ni o novinama, ni o ulasku Todorića na medijsku scenu, niti o spašavanju Tiska, te da Hrvatska uopće neće dobiti još jedne dnevne novinu.

Što će točno dobiti i na koji će način to što ćemo dobiti biti pogodno da se zove Dnevni List, javnosti će biti objavljeno na konferenciji za tisak u četvrtak. (Banka)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here