Gastro grupa širi se na BiH i Srbiju

38

Vodeći hrvatski veleprodajni klaster prenijet će svoja znanja na susjedna tržišta, a zauzvrat, zahvaljujući povećanju mase članica, očekuje povoljnije pozicije u pregovorima s međunarodnim dobavljačima, rekao je predsjednik Uprave Drago Munjiza

Gastro Grupa, vodeći hrvatski veleprodajni klaster, u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je promet od 965 milijuna kuna, što predstavlja oko 40 posto ukupnog lanjskog konsolidiranog prometa Grupe ako se iz poslovnog rezultata isključe učinci bivših članica grupe Roto prometa, Alfa dinamika i Podravina komerca, objavio je predsjednik Uprave Gastro grupe Drago Munjiza na konferencija za novinare održanoj u utorak u Zagrebu. Riječ je o 2,45 milijarde kuna prometa na godišnjoj razini, pojasnio je i dodao kako očekuje da će se ukupni ovogodišnji promet zadržati na lanjskoj razini.

Dragan Munjiza
Dragan Munjiza

“Stagnirat ćemo, ali s obzirom na krizu smatram to izvrsnim rezultatom“, rekao je Munjiza. Osnovna djelatnost Gastro grupe je trgovina na veliko alkoholnim i drugim pićima, a prodaja piva u prvih šest mjeseci ove godine pala je za 11 posto, dok je prodaja voda i sokova manja za barem pet posto u svakoj kategoriji. U ljetnim mjesecima prodaja i ove godine raste, tako da se nakon tri tromjesečja očekuje jednoznamenkasti pad, no na račun vina i žestokih pića. Na konačan poslovni rezultat u ovoj godini znatno će utjecati i moguće promjene zakona o zabrani pušenja u javnim prostorima, zbog kojeg je promet u kafićima koji nemaju mogućnosti za postavljanje terasa pao za 40 do 60 posto, istaknuo je predsjednik Uprave Gastro grupe.

Munjiza je rekao da se udio Gastro grupe u ukupnoj hrvatskoj veleprodaji kreće oko jedne četvrtine, no da dostupni podaci ne obuhvaćaju sve. Kad bi se to uspjelo, procjenjuje da bi udio Gastro grupe bio 17 posto.

Najavio je da je prioritet Gastro grupe u ovoj godini širenje na bosanskohercegovačko i srbijansko tržište. “Mi ćemo njima ponuditi naš know-how o klasterima, a zauzvrat ćemo dobiti povećanje mase za pregovore s internacionalnim dobavljačima, poput Heinekena i InBeva s kojima Gastro grupa već ima ekskluzivne ugovore.”

Razvoj maloprodaje, koja predstavlja značajan izvor gotovine i dodatnih prihoda, za sada će zbog krize biti stavljen u drugi plan. Nova Uprava na čelu s Munjizom, koja je preuzela upravljanje početkom godine, maloprodaju smatra značajnom strateškom odrednicom, za razliku od bivše Uprave koja je maloprodaju kanila napustiti. Već za ovu godinu nova Uprava je s dobavljačima ugovorila dva posto bolje uvjete u odnosu na prošlu godinu, rekao je Munjiza.

Uz 50 veleprodajnih centara, u sklopu Gastro grupe djeluje i 190 maloprodajnih objekata, a maloprodaja u konsolidiranim prihodima Grupe ima udjel od 18 posto, dok je u prošloj godini njen udjel bio 20 posto. Kod pojedinih članica Grupe, poput biogradskog Bure Commerca, maloprodaja u prihodima sudjeluje sa 60 do 70 posto.

Gastro grupa osnovana je prije pet godina, a danas okuplja 28 redovnih te dvije pridružene članice, koje pokrivaju sve hrvatske regije. Zapošljava 1.800 ljudi i raspolaže s 550 dostavnih vozila. Pridružene članice Grupe su novosonovane tvrtke Distrubucija Zapad, koja pokriva zapadni dio Zagreba, i Distribucija Jug, koja pokriva splitsko područje.

Naime, tvrtke članice imaju koncesije za određena područja i vrlo su strogi uvjeti za promjenu dobavljača unutar Grupe. Izlaskom nekih članica iz Grupe dio područja je ostao nepokriven, pa je odlučeno da se to popuni osnivanjem zajedničkih tvrtki. “Teško bi bilo kapitalno povezati 30 članica, pa smo odlučili povezati i optimizirati interese preko kapitalnih projekata“, pojasnio je Munjiza. U roku od tri godine te bi tvrtke trebale prihodovati 40 do 50 milijuna kuna i opskrbljivati sto do dvjesto kafića. U novim tvrtkama zaposleno je 20 novih radnika.

Izlaskom nekih članica tvrtka je u trezor prikupila 28 posto svojih dionica, koje namjerava ponuditi svojim velikim dobavljačima, tvrtkama poput Podravke, Kraša, Vinoploda ili Nexe grupe. Kada bi pojedini dobavljači kontrolirali 2 do 6 posto dionica Gastro grupe, zajednički interesi bili bi još jači, zaključio je predsjednik Uprave Drago Munjiza. (Banka)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here