Godišnja inflacija u kolovozu 1,5 posto

22

Na godišnjoj razini povećanje administrativno utvrđenih cijena rezultiralo je rastom cijena plina za kućanstva od preko 18,5 posto te zdravstvenih usluga od 18,2 posto

inflacija-2Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su niže za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini više za 1,5 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku.

Podaci su potvrdili su očekivanja analitičara Raiffeisen banke o kretanju potrošačkih cijena tijekom kolovoza. «Nakon tromjesečnog uzastopnog usporavanja rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini kolovoz bilježi blago ubrzavanje inflatornih pritisaka.

Istovremeno, promjene na mjesečnoj razini uglavnom su bile posljedica sezonskih kretanja u gospodarstvu, te su drugi mjesec za redom zabilježile blagi pad,» komentirala je Raiffeisen banka u svojoj analizi Info Spot.

Na godišnjoj razini povećanje administrativno utvrđenih cijena rezultiralo je rastom cijena plina za kućanstva od preko 18,5 posto te zdravstvenih usluga od 18,2 posto, komentirala je Raiffeisenbank Austria Zagreb (RBA).

Istovremeno, rekordno visoke razine cijena sirove nafte u 2008. odnosno viša prošlogodišnja baza rezultirala je padom maloprodajnih cijena naftnih derivata od 12,1% na godišnjoj razini. Cijene alkoholnih pića i duhana su rasle po stopi od 15,4 posto.

U kolovozu u odnosu na srpanj ove godine, na sniženje indeksa potrošačkih cijena utjecale su cijene odjeće i obuće, koje su niže za 3,8 posto zbog sezonskih sniženja, cijene prehrane i bezalkoholnih pića (niže za 0,3 posto). Prehrana i bezalkoholna pića čine preko 30% košarice potrošačkih cijena, dodaje RBA.

Dodatni pad potrošačkih cijena u odnosu na srpanj ublažen je rastom cijena goriva i maziva za osobna vozila (+3,6 posto) kao posljedica rasta cijena goriva, te rastom cijena održavanja i popravaka osobnih vozila (+2,2 posto).

U narednim mjesecima na kretanje potrošačkih cijena trebao bi se odraziti utjecaj povećanja stope PDV-a i uvođenja trošarina.

«Također, pri kraju godine izgubit će se pozitivan utjecaj više prošlogodišnje baze pa je izgledno jačanje inflatornih pritiska na godišnjoj razini u posljednjem tromjesečju. Osim toga, na snagu inflatornih pritisaka krajem ove te početkom iduće godine važan utjecaj imat će i intenzitet deprecijacijskih pritiska na kunu,» smatra RBA. Za cijelu 2009. godinu RBA očekuje da bi prosječna stopa inflacije trebala iznositi 2,8%. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here