Kriza udara, ali kupaca u šoping-centrima sve više

46

avenu-mall-ftdUkidanje neradne nedjelje spasilo je trgovačke centre kojima je promet pao i do 20 posto

Unatoč krizi i neradnoj nedjelji koja je ukinuta tek prije dva mjeseca, u šoping-centrima raste broj posjetitelja, piše Jutarnji list.

U zagrebačkom City Centeru One broj posjetitelja je veći čak 16 posto od siječnja do kolovoza u odnosu na isto razdoblje lani. Vlatka Svedružić, glasnogovornica toga centra, smatra da je jedan od razloga uvođenje novih brendova, ali i nedavno proširenje centra, čime su uzeli “dio kolača” drugim trgovačkim lancima.

Postotak više ili manje
– Kod nas se kriza nije odrazila na manjak kupaca. Upravo suprotno, bilježimo dosta velik rast posjetitelja. Uveli smo nove brendove pa je i to možda razlog dobrog poslovanja – rekla je Vlatka Svedružić. U Avenue Mallu broj posjetitelja ne raste, ali niti ne pada.

– Brojke se kreću slično kao i lani, koji postotak više ili manje – navela je Tanja Miškić iz Avenue Malla.

Pad broja posjetitelja od početka godine osjetio je King Cross, i to za 15 posto. Razlog su kriza i neradna nedjelja. No, od 1. lipnja, kada je ponovno dopušten rad nedjeljom i blagdanima, statistika ipak pokazuje bolje rezultate .

Recesija i zabrane
Riječki Tower centar, unatoč recesiji, zabrani rada nedjeljom i zabrani pušenja, ove godine također bilježi rast broja posjetitelja. Ipak, kriza i zabrane srušile su promet od pet do 20 posto u trgovinama te do čak 30 posto u ugostiteljskim objektima. U prvih sedam mjeseci ove godine Tower centar posjetilo je 7,51 posto više ljudi nego u istom razdoblju lani.

– U 2008. godini imali smo ukupno 4,486.646 posjetitelja, a u prvih sedam mjeseci ove godine centar je posjetilo njih 2,602.833 – rekla je Maja Baković, voditeljica Towera.

Na pitanje prati li rast posjećenosti i rast potrošnje, voditeljica centra odgovara: – Potrošnja varira od mjeseca do mjeseca, a svjetska recesija osjeti se i kod nas. No, rastom posjećenosti raste i promet pa mislim da vlasnici tvrtki u centru mogu biti zadovoljni.

Dodala je da su u trećoj godini poslovanja očekivali i veći rast posjećenosti, no Zakon o zabrani rada nedjeljom i recesija uzeli su danak.

Poznati riječki poduzetnik Zoran Maršić kaže da mu je promet u Tower centru zbog zabrane pušenja pao 30 posto.

Nepušenje gore od recesije
– Taj zakon definitivno treba promijeniti jer ovako ne ide. Budući da imam veliku tvrtku i zapošljavam 220 ljudi, napravio sam kadrovsku preraspodjelu, no pitanje je dokad ću tako moći – objasnio je Maršić koji Zakon o zabrani pušenja smatra mnogo većom nedaćom od recesije. Poslovanjem Jokera, jedinog splitskog trgovačkog centra, zadovoljni su i Uprava i najmoprimci. Pad broja posjetitelja nije se primijetio ni u ljetnim mjesecima, i to zbog posjeta stranih i domaćih turista. (Jutarnji list)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here