Kupovna moć u regiji: kako gdje i kako za što!

72

Prosječna plaća u Sloveniji je 25% veća nego u Hrvatskoj! Pivo je kod nas gotovo dvostruko skuplje nego u Srbiji! Cigarete su u Bosni i Hercegovini 60% jeftinije nego u Hrvatskoj! Koliko ste puta pročitali bombastičan naslov poput ovog i zapitali se živimo li stvarno lošije od prvih susjeda? I koliko je zapravo kupovna moć u susjednim zemljama različita od naše?

Za početak, podaci iz Nielsenovog panela maloprodaje govore da su cijene u Hrvatskoj slične onima u Sloveniji, tek neznatno niže za primjerice pivo i cigarete, ali zamjetno više za kilogram kave. Očekivano, deterdženti, paste za zube, pivo i slične visoko obrtajne kategorije jeftinije su kod naših istočnih susjeda, uz dakako poslovično jeftine cigarete u tim zemljama. Netko je spomenuo ‘šoping’ preko granice?

slide29

Obična usporedba cijena na ovako različitim tržištima nema realne osnove ukoliko se ne stavi u šire ekonomske okvire. Pogledamo li odnose prosječnih neto plaća u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i BiH, vidimo da se i kupovna moć bitno razlikuje od zemlje do zemlje, pa razlike u cijenama više ne izgledaju tako drastične.

Slovenci zarađuju više od nas, Srbi manje – a kolika im je zapravo kupovna moć?
Zašto bi bilo čudno da Slovenci zarađuju 25% više od nas i plaćaju hranu skuplje, te da Srbi zarađuju dvostruko manje od Hrvata ali i žive uz niže cijene? Zato je ilustracija kupovne prosjecna-placa-u-regijimoći po kategorijama proizvoda bolji pokazatelj. Pokušajte stvari predočiti otprilike ovako: Hrvatska plaća realno vrijedi 306 kutija cigareta. Dostatna je i za 372 pakiranja paste za zube, 73 kilograma kave, 302 kilograma deterdženta za rublje ili 453 litre piva.
Prosječan Hrvat sa svojom plaćom može kupiti tek nešto više pasti za zube od svojih susjeda, a u svakodnevnoj kupovini hrane prosječan Slovenac će sebi gotovo uvijek moći priuštiti više. No zato će pušač u BiH doći na svoje: za prosječnu plaću moći će priuštiti čak 458 kutija cigareta, što je najviše u regiji.

slide39

Što dakle zaključiti, živimo li bolje ili lošije od prvih susjeda? Gledajući ovih nekoliko kategorija, zapravo nam i nije tako loše, a po cigarete se u nuždi uvijek može ‘skočiti’ u Srbiju ili Bosnu. Da nam je samo još slovenska plaća…

Sandro Vrbanus,
nielsen_logo-40-small

1 COMMENT

  1. podaci su tacni,ali su u isto vreme i nebitni jer je najveci izdatak u kucnom budzetu stanarina,koja je u bosni i srbiji vise puta jeftinija…

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here