Mercator se sprema na preuzimanje Delta Maxija

15

delta-maxi-centar-ftdSlovenski Mercator, prodajom nekretnina i izdavanjem 20 posto novog kapitala, sprema se za kupovinu kompanije Delta Maxi, pišu Finance.

Finance u današnjem broju dodaje da bi kupovinu Delte Maxi Miroslava Miškovića, Mercator  izveo zamjenom dionica i gotovinom. U Mercatoru ne komentiraju pisanje ovog lista, ali istovremeno prodaju 36 nekretnina u Sloveniji. Upravo zarada od te prodaje bi trebala bi biti jedan od izvora financiranja novih Mercatorovih investicija.

Što se tiče dokapitalizacije, koju Mercator planira, prema komentaru ove kompanije, njena svrha je “pravovremeno osiguravanje dodatnih financijskih izvora za moguća provođenja strateških povezivanja “. Finance podsjećaju da je u Delti Maxiju koncentrirana maloprodajna aktivnost poslovne grupe Delta, koja je vodeći trgovac u Srbiji i Crnoj Gori i drugi u Bugarskoj, gdje radi pod robnom markom Piccadilly. Prisutna je i u Republici Srpskoj i Albaniji, dok Mercator upravo planira otvaranje svojih prvih trgovina u Bugarskoj i Albaniji.

Prema proračunima Financi, Mercatoru bi za preuzimanje Delte Maxi bilo potrebno oko 400 milijuna eura, a u prvoj fazi bi kupili polovinu, za šta im je potrebno oko 200 milijuna eura.

Mercator bi financijsku konstrukciju sastavio pomoću odobrenog kapitala i gotovine. Delta bi dobila 20 posto dionica, dok bi ostatak, u vrijednosti od 70 milijuna eura, Mercator nabavio upravo prodajom nekretnina i kreditima, jer bi se “svježim kapitalom”, pridobijenim dokapitalizacijom, otvorio novi dodatni kreditni potencijal Mercatora.

“Finance“ dodaju i da je kriza “Miškovića pošteno udarila”, ali da prema njihovim izvorima iz Srbije, “još uvijek nije prisiljen na paničnu prodaju”.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here