Mercator u Srbiju ulaže 30 mil. eura

71

Srpski ogranak slovenskog Mercatora do kraja 2009. otvoriti trgovačke centre Roda u Kruševcu i Somboru, gdje bi trebalo biti zaposleno ukupno oko 350 radnika, kao i u Roda centar u Senti, u koji će biti uloženo sedam milijuna eura i čija izgradnja je već počela

roda-mercatorSlovenski Mercator za investicije u Srbiju u 2009. godini je izdvojio 30 milijuna eura, izjavila je u ponedjeljak za beogradski B92 generalna direktorica Merkatora-S Stanka Čurović.

Ona je kazala da će srpski ogranak slovenskog Mercatora do kraja 2009. otvoriti trgovačke centre Roda u Kruševcu i Somboru, gdje bi trebalo biti zaposleno ukupno oko 350 radnika, kao i u Roda centar u Senti, u koji će biti uloženo sedam milijuna eura i čija izgradnja je već počela.

Mercator-S je ove godine otvorio Roda centar u Šapcu, gdje je zaposleno 350 ljudi i nekoliko malih prodavaonica u Srbiji. Čurović je kazala da je Mercator zbog krize i pada standarda građana zabilježio pad prometa. Prodaja osnovnih prehrambenih proizvoda je u drugom tromjesečju bila na razini iz prvog kvartala, dok je u segmentu tekstila i bijele tehnike promet u drugom tromjesečju bio za oko 20 posto manji nego u prvom kvartalu.

Čurović je ocijenila da nije dobro što je Nacrtom zakona o trgovini predviđeno da u trgovinama mogu raditi samo radnici sa završenom trgovačkom školom i dodala da u prodavaonicama ima radnika koji su završili druge škole, poput ekonomskih škola i gimnazija, koji su prošli obuku i dobro rade.

“Striktna primjena ovakvog zakonskog rješenja podrazumijevala bi otpuštanje jednog broja radnika koji su sada zaposleni u našim prodajnim objektima”, kazala je ona i dodala da bi trgovački lanci imali problem da nađu nove radnike, a da bi se problem mogao pojaviti i na tržištu rada.

Ona je ocijenila da nisu dobre odredbe koje predviđaju da se lokalnim samoupravama i drugim državnim organima da veće diskrecijsko pravo u odobravanju dozvola za otvaranje novih prodavaonica, jer to komplicira administrativne procedure i povećava prostor za korupciju. “Sigurno je da kompliciranije i sporije administrativne procedure prilikom dobivanja dozvola za gradnju ili otvaranja novih prodajnih objekata neće biti privlačne za nove investitore, posebno u vremenima globalne financijske krize, kada su nove investicije rijetkost”, kazala je Čurović.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here