Punionica pića Pepsi otvara veliku tvornicu u Rumunjskoj

23

pepsi-bottlersInvesticija je vrijedna 150 milijuna eura

PepsiAmericas, druga po veličini punionica pića Pepsi, objavila je da u Rumunjskoj otvara svoju najveću tvornicu u Europi, i to nedaleko glavnog grada Bukurešta.

“Dosad je u tvornicu uloženo 85 milijuna dolara a daljnjih 65 milijuna namjeravamo uložiti u drugoj fazi čiji se dovršetak planira za početak 2011.”, kazao je izvršni direktor rumunjskog ogranka PepsiAmericasa Mike Holmes.

Godišnji kapacitet tvornice koja se prostire na 30.000 četvornih metara u mjestu Dragomiresti, u okolici rumunjske prijestolnice, povećat će se s 15 milijuna sanduka na 60 milijuna u 2011., što će podići ukupne proizvodne kapacitete grupe u toj zemlji za 35 posto.

U tvrtki su potvrdili da su im prihodi od prodaje smanjeni u prvoj polovini 2009. u skladu s padom aktivnosti u krizom pogođenom rumunjskom gospodarstvu, no istaknuli su uvjerenje u uspješno prevladavanje navedenih teškoća.

“Tržište više ne bilježi rast od 20 ili 30 posto kao prethodnih godina, no Rumunjska je i dalje dobro mjesto za poslovanje”, kazao je Holmes.

Ta treća tvornica PepsiAmericasa u Rumunjskoj trenutno zapošljava 70 ljudi a planira ih zaposliti još 230 do dovršetka druge faze.

Rumunjska je zabilježila pad bruto domaćeg proizvoda od 7,6 posto u prvih šest ovogodišnjih mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno, izravna strana ulaganja u toj članici EU-a smanjena su za 42,9 posto na godišnjoj razini, te su iznosila 2,89 milijardi eura. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here