Skupština Badela odgođena jer su odluke mogle biti poništene

21

Predsjednik Uprave Badela 1862 tvrdi kako je riječ o sukobu dvije koncepcije – “jedna je koncepcija što prije skupiti ljude zainteresirane za prodaju dionica po svaku cijenu i druga koncepcija koju zastupam, a to je razvojna”, rekao je Perković

Glavna skupština Badela 1862 jučer je opozvana isključivo u dogovoru s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Badela 1862 Anto Perković.

Glavna skupština opozvana je jer je došlo do proceduralne greške prilikom objave poziva i dnevnog reda za Glavnu skupštinu, kaže članica Uprave Zvjezdana Blažić objašnjavajući da je KD Victoria fond kasnio sa zahtjevom za dopunom dnevnog reda.

Uprava je bila onemogućena u objavi te dopune u zakonskom roku, pa je zakonski moguće da bilo koji dioničar traži poništenje odluka, objašnjavaju u Badelu.

Nova skupština sazvana je za 17. listopada.

Anto Perković
Anto Perković

Perković tvrdi kako su se “ovdje pomiješale dvije koncepcije – jedna je koncepcija što prije skupiti ljude zainteresirane za prodaju dionica po svaku cijenu i druga koncepcija koju zastupam, a to je razvojna”.

Jednu koncepciju čini KD Victora fond iz Ljubljane i dio malih dioničara Badela, među kojima je i članica Uprave Badela Ljerka Krpina, koji, kaže Perković, imaju preko 15 posto temeljnog kapitala.

Dodaje kako KD Victoria fondu u svom statutu nema razvoj proizvodnje nego samo trgovinu dionicama i nekretnina.

S druge strane je Perković uz kojeg su, kaže, Blažić te 687 malih dioničara koji zajedno drže 34 posto temeljnog kapitala, a koncepcija im je ulaganje u razvoj, proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta.

Naša je politika, kazao je Perković, “i u sljedećih deset godina ulagati u razvoj, a ne pod nikakvu cijenu otići u strane ruke pa taman se oni zvali KD Ljubljana”.

Smatra da to neće dozvoliti niti jedna Vlada, da “svjesno nikad neće HFP glasovati za one koji imaju svega 15 posto i koji se udružuju s kapitalnim fondom u Ljubljani kako bi kupili i rasprodali Badelove nekretnine”.

Na pitanje zašto na konferenciji nije i druga članica Uprave Ljerka Krpina, Perković je odgovorio da Upravu, prema statutu, zastupa predsjednik i jedan član Uprave te kako on i Blažić danas koriste tu odredbu.

Blažić je, na upit boje li se tužbe druge strane zbog opoziva skupštine, kazala kako nema razloga za bilo kakav strah od tužbe, jer je došlo do proceduralne greške prilikom objave poziva i dnevnog reda za Glavnu skupštinu.

Perković je kazao kako je bio spreman preuzeti rizik na sebe i održati skupštinu. “Trebali smo normalno održati skupštinu, jer normalno bi bilo da su oba državna fonda za male dioničare”, rekao je Perković ponavljajući kako je samo poslušao potpredsjednika Vlade da se ona odgodi.

Na pitanje misli li da je Polančec namjerno zaustavio skupštinu kako državni fondovi ne bi glasali u Perkovićevu korist, sam Perković je rekao da ne može špekulirati da li je to namjerno ili nenamjerno.

“Nije moguće da bi država glasala da Badel ide onome tko bi sutra radio neke objekte na kojima se danas odvija proizvodnja alkoholnih pića, sokova i vode”, kazao je Perković.

Blažić je istaknula kako bilo kakvo pitanje oko opstojnosti tvrtke, rezultata poslovanja, stečaja, mogućnosti otplate kredita i obveza prema državi, dobavljačima, zaposlenima nije upitna te kako Badel 1862 svoje obveze izvršava uredno.

Uz događanja vezano uz događanja za glavnu skupštinu Badela, priopćenjem se danas oglasila i slovenska KD Group koja ističe “da je način opoziva skupštine poduzeća Badel 1862 d.d. zakazane za 31. kolovoza i način upravljanja poduzećem u zadnje vrijeme krajnje neobičan i nije u skladu s dobrom poslovnom praksom EU”.

“Kršenja u vođenju skupština poduzeća Badel 1862 d.d. je također prije nekog vremena potvrdio i Trgovački sud u Zagrebu, koji je poništio određenu odluku skupštine održane 2008. godine”, navodi se u izvješću KD Groupa.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here