Agrokor iskupljuje 150 mil. € obveznica 2 godine prije roka

16

Agrokor će izdanje euroobveznica koje dospijevaju u studenome 2011. iskupiti dvije godine prije roka. Dok neki taj potez povezuju s krupnim operacijama, u kompaniji su tajnoviti.

agrokor150 milijuna eura vrijedna obveznica sa 7-postotnim kuponom izdana je s takozvanim call pravima izdavatelja da otkupi cjelokupno izdanje po određenim cijenama već u 2008., 2009. ili 2010. godini.

Cijena po kojoj je može otkupiti ove godine je 101,75 posto, i to na datum 23. studenoga. Agrokor je prošloga tjedna Luksemburškoj burzi najavio da će iskoristiti call opciju utvrđenu prospektom.

Cijena Agrokorovih obveznica samo koji dan nakon te najave porasla je pet posto i trenutačno iznosi nešto više od 100 posto, iako ih do tada na tržištu nije krasila osobita likvidnost.

S obzirom na iznos izdanja (neovisno o tome je li Agrokor već proljetos našao načina, tj. novca da otkupi nešto obveznica pri najnižim cijenama) i mjesto Agrokora u hrvatskom gospodarstvu, ta je najava potaknula brojne spekulacije, piše Poslovni dnevnik.

U krugovima investicijskih bankara spekulira se da je Agrokor s međunarodnim kreditorima radio na slaganju oveće financijske konstrukcije. Velika je nepoznanica zašto Agrokor baš sad ide na taj korak i što on znači u kontekstu planova koncerna. Neki nagađaju o mogućoj potrebi smanjivanja razine duga s obzirom na klauzule nekih postojećih zaduženja u pogledu zadanog omjera kamata i operativne dobiti. Jedan dio operaciju povezuje s oslobađanjem kolaterala budući da su dionice nekoliko Agrokorovih tvrtki prilikom zaduživanja (ne samo po obveznicama) založene kao sredstvo osiguranja.

No, sva ta kombinatorika i hipotetski nudi tek parcijalne odgovore, bez krajnjeg cilja. Većina se, pak, slaže oko toga da je posrijedi zasigurno krupnija operacija od onih koje su trenutačno aktualne, poput kandidature za Vupik.

U Agrokoru su tajanstveni. Poslovnom su odgovorili samo da “o strateškim planovima ne smiju govoriti”.
Čežnja zvana Mercator

Agrokorov potez nije moguće odgonetnuti niti analizom posljednjeg javnog istupa šefice koncerna Ljerke Puljić. Početkom tjedna na skupu gospodarstvenika Dan velikih planova rekla je kako će tijekom 2010. Agrokor biti “vrlo oprezan prema investicijama” te da će investirati ponajprije u projekte koji već imaju zatvorenu financijsku konstrukciju.

Izjavila je da u poslovnom planu kompanija nema akvizicija, ali i kako je “kriza i prilika za velike” te će Agrokor “sigurno vrlo pametno to koristiti”.

U plan prijevremenog iskupa obveznica najbolje se uklapa priča o Mercatoru.

Naime, kako doznaje Poslovni, jedan od vodećih ljudi koncerna navodno je nedavno, govoreći o trenutačnim prioritetima, posebice istaknuo planove vezane uz Konzum, odnosno maloprodajni biznis. Pritom je ponovno apostrofirao apetite prema Mercatoru kao najveću stratešku fiksaciju. Sada su za tu priču, kako je rekao, bolje posložene i političke karte, ali i neke druge okolnosti. (Poslovni.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here