Deripaska zavladao kioscima u Srbiji

20

futura-plus-ftdVrlo je neugodna činjenica da jedan ruski tajkun, veoma blizak Kremlju, upravlja tržištem tiskanih medija u Srbiji, smatra ekonomski analitičar Miša Brkić

Oleg Deripaska, kontroverzni ruski milijarder i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, odlučio je kupiti srbijansku distributersku kuću Futura plus. Ta trgovačka tvrtka posjeduje više od 1.150 prodajnih objekata te kontrolira 22 posto tržišta distribucije tiska u Srbiji, ali je u financijskoj dubiozi i dugovima. Oko 3.180 radnika, koliko ih je zaposleno u Futuri plus, prima prosječnu plaću oko 17.000 dinara (oko 180 eura). Deripaska je navodno obećao podmiriti sve dospjele obveze Future te garantira da neće biti otpuštanja radnika niti promjene djelatnosti, jer se njegova kompanija Rus pečat, također bavi distribucijom tiska. Prema pisanju srbijanskih medija, vlasnik Future je do 2006. godine bio Stanko Subotić-Cane, također kontroverzni biznismen. Subotić je svojedobno uhićen u Moskvi zbog sumnji da je bio jedan od glavnih organizatora u krijumčarenju cigareta na području Balkana. Spekulira se da ga je iz zatvora izvukla »crnogorska veza«, navodno, upravo uz pomoć Deripaske. Zašto se ovaj ruski milijarder odlučio baš za kupnju Future u sferi je nagađanja, kao i to je li Subotić još uvijek njen vlasnik.

– Prema mojim informacijama, Subotić je 24. rujna ove godine potpisao ugovor o prodaji Future Olegu Deripaski koji je pak ovu transakciju obavio preko jedne od svojih kompanija izvan Rusije – rekao nam je Miša Brkić, ekonomski analitičar i urednik u beogradskoj Politici.

– Kupovinu Future smještam u kontekst sve izraženijeg ruskog poslovnog zanimanja i ulaska u Srbiju. Inače, ruski se veleposlanik otkad je Gazpromnjeft kupio Naftnu industriju Srbije ponaša kao gubernator kojeg je ruski dvor poslao u Beograd – kaže Brkić, napominjući da je »vrlo neugodna činjenica da jedan ruski tajkun, veoma blizak Kremlju, upravlja tržištem tiskanih medija u Srbiji.«

Prisutnost ruskih kompanija u Srbiji već postaje vrlo očito, mada još uvijek kaska za Crnom Gorom gdje samo Deripaska ima ogromna ulaganja od marine u Tivtu, nikšićkog rudnika boksita do Aluminijskog kombinata u Podgorici.

Što se Srbije tiče, nakon naftnog sektora, Rusi su zainteresirani i za Elektroprivredu Srbije, a otvorena je i filijala Moskovske banke u Beogradu.

Deripaska je prije dvije-tri godine u vrijeme vlade Vojislava Koštunice bio zainteresiran za kupnju rudarsko-topioničarskog bazena Bor i tada se digla velika buka kako je to najbolje rješenje za taj rudnik. U medijima pod kontrolom vlasti pričale su se bajke o Deripaski i njegovom poslovnom imperiju. On je, međutim, ubrzo odustao, a po jednoj verziji za Bor je bio ponudio vrlo nisku cijenu, dok se prema drugoj radilo o namještnom tenderu, namjerno nepotpunim ponudama te kvazipovlačenju iz potencijalne akvizicije.

Oleg Deripaska dolazi 20. listopada u posjet Beogradu, zajedno s ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvedevim kada će, kako je najavljeno, i osobno dati poseban pečat na ugovor o kupnji Future. Koliko će Deripaska platiti preuzimanje ove distribucijske kuće, još nije službeno potvrđeno.

Miša Brkić izražava nevjericu da ruski bogataš ima namjeru još ulagati na srbijanskom tržištu.

– Ne verujem ni u kakva ulaganja te vrste. Više se bojim kontrole medija preko financijske sfere – kaže Brkić. Ne vjeruje ni da će ući u građevinarske pothvate u Srbiji, jer iako je Deripaska suvlasnik austrijskog građevinskog koncerna Strabag, Brkić kaže da »do sada nije vidio niti jedan veći infrastrukturni posao te kompanije«. (Novi List)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here