Dobit Podravka Grupe: 42,2 mil. kuna

28

podravka-ftd1Neto dobit iznosila je 42,2 milijuna kuna od čega SPP Prehrana i piće ostvaruje 25,1 milijuna kuna, a SPP Farmaceutika 17,1 milijuna kuna

Ukupna prodaja Grupe Podravka u prvih devet mjeseci 2009. iznosila je 2,663 milijarde kuna i niža je za 1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, priopćeno je danas iz te kompanije.

Kako je priopćeno iz Uprave, na hrvatskom tržištu ostvarena je prodaja od 1,399 milijardi kuna, što predstavlja pad od 3 posto i treba ga sagledati kroz prizmu pada kupovne moći potrošača na domaćem tržištu. Na inozemnim tržištima prodaja je iznosila 1,263 milijardi kuna, što predstavlja rast od 1 posto. Najveći porast ukupne prodaje ostvaren je na tržištu jugoistočne Europe (13%) uz najveći doprinos tržišta Bosne i Hercegovine.

Prihodi od prodaje SPP Prehrana i pića iznosili su 2,137 milijardi kuna i manji su za 3%, dok su Podravka marke s prodajom od 1,826 milijardi kuna zabilježile minimalni pad od 1 posto.

SPP Farmaceutika ostvarilo je prodaju od 522,5 milijuna kuna i bilježi rast od 7 posto, a rastu najviše pridonosi prodaja od distribucije lijekova i ljekarničkog biznisa.

U promatranom razdoblju operativni troškovi Grupe Podravka iznosili su 2,522 milijarde kuna i zabilježili su pad od 2 posto, odnosno pad od 61,1 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na pad operativnih troškova utjecalo je efikasnije upravljanje troškovima prodaje i distribucije te uštede i kontrola administrativnih troškova. Troškovi prodaje i distribucije zabilježili su pad od 2%, a nastavkom kontrole troškova administrativnih funkcija, opći i administrativni troškovi zabilježili su pad od 17%.

Operativna dobit iznosila je 123,2 milijuna HRK i veća je za 5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najveći doprinos ovom rastu dalo je SPP Prehrana i pića, koje je poboljšanjem operativnog poslovanja ostvarilo operativnu dobit od 78 milijuna kuna.

Neto dobit iznosila je 42,2 milijuna kuna od čega SPP Prehrana i piće ostvaruje 25,1 milijuna kuna, a SPP Farmaceutika 17,1 milijuna kuna.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here