FAO: Cijene hrane ostat će i sljedećih sedam godina na visokoj razini

21

poskupljenje-hrane-hrana-ftdPrognoze FAO-a pokazuju da će cijene robe poput pšenice, riže, uljane repice, rafiniranog i nerafiniranog šećera do 2018. ostati na razinama iznad onih kakve su bilježene prije 2006.

Cijene hrane vjerojatno će u sljedećih pet do sedam godina ostati stabilne ali će oscilirati, s realnom mogućnošću skokova kakvi su zabilježeni u 2007. i 2008., objavila je u ponedjeljak agencija UN-a za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO.

U razdoblju od 2006. do 2008. cijene osnovnih prehrambenih namirnica skočile su u svijetu za 60 posto dok su se cijene žitarica udvostručile, stoji u izvješću FAO-a pripremljenom za forum 300 stručnjaka za poljoprivredu i razvoj koji su se u ponedjeljak okupili na dvodnevnom sastanku u Rimu.

Sredinom prošle godine cijene hrane na međunarodnim tržištima dosegnule su najviše razine u skoro 30 godina, potpirivši prosvjede i gomilanje zaliha, te nastojanja bogatih zemalja, ovisnih o uvozu, da osiguraju obradivu površinu uglavnom u siromašnijim zemljama.

Iako su u međuvremenu pale, cijene su i dalje na visokim razinama i nije vjerojatno da će pasti ispod razine iz 2006. godine, smatraju u FAO-u.

“Raspoložive srednjoročne i dugoročne prognoze naznačuju da bi cijene mogle ostati iznad razina iz 2006., barem u srednjoročnom razdoblju”, stoji u izvješću.

Prognoze FAO-a pokazuju da će cijene robe poput pšenice, riže, uljane repice, rafiniranog i nerafiniranog šećera do 2018. ostati na razinama iznad onih kakve su bilježene prije 2006.

FAO, koji će sljedećeg mjeseca biti domaćin svjetskog summita za hranu, smatra također da će svjetsko tržište hrane vjerojatno i dalje biti podložno oscilacijama u “doglednoj budućnosti”, te da postoji mogućnost ponovnog naglog skoka cijena kakav je zabilježen u razdoblju od 2007. do 2008.

Rast potražnje trebao bi po FAO-ovim prognozama usporiti, iako će rast potražnje za pojedinim proizvodima osjetljivima na kretanja osobnih dohodaka vjerojatno ubrzati. Nedostatak investicija u proizvodne kapacitete hrane i daljnji rast potražnje za biogorivima također bi mogli poduprijeti cijene u srednjoročnoj perspektivi.

FAO također napominje da bi se proizvodnja hrane u svijetu morala povećati za 70 posto do 2050., te da bi godišnja ulaganja trebala dosegnuti vrijednost od 83 milijarde dolara, kako bi se nahranila populacija za koju se prognozira da će do tada porasti na devet milijardi. (Nacional.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here