Hrvatski proizvođači na World Wine Symposium-u

16

vino-ftdHrvatska gospodarska komora vodi hrvatske proizvođače vina na Prvi svjetski simpozij o vinima (World Wine Symposium – WWS) koji će se održavati od 30. listopada do 1. studenoga u Lago di Comu, Italija.

Simpozij organizira jedna od najjačih nezavisnih europskih vinskih organizacija Grand Juiry International (GJI), a poziv hrvatskim vinarima upućen je na inicijativu Marie Ahm, jedne je od organizatorica projekta.

Poziv je stigao nakon zapažene prezentacije hrvatskih vinara na Svjetskom kongresu vinara održanom krajem lipnja u Zagrebu gdje je predstavljen projekt „FW:Croatia“ kojim se u svijetu promoviraju hrvatska vina. Projekt je pokrenut na inicijativu Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Na WWS-u Hrvatska će se predstaviti kao novootkrivena vinska regija i jedina je koja ima pravo na ovome Simpoziju prezentirati se kao zemlja. Hrvatska gospodarska komora kao partner i pokrovitelj  organizira prezentaciju i kušanje  hrvatskih vina  1. studenoga, te svečani ručak na kojem će predstavnici naše zemlje predstaviti ne samo Hrvatsku kao zemlju dobrih vina, nego i kao zemlju u cjelini. Prije i poslije svečanog ručka u posebnim dvoranama organizirat će se stručna kušanja, a bit će predstavljene i tri autohtone sorte hrvatskih vina Plavac mali, Malvazija i Graševina. Svi najznačajniji hrvatski vinari potvrdili su dolazak na predavanja i sudjelovanje u radu simpozija.

Neki od pokrovitelja događanja su najpoznatiji svjetski proizvođači vina, kao npr. Alain Vauthier iz Château Ausone, Angelo Gaja iz Gaja , Egon Müller iz Weingut Egon Müller, Aubert de Villaine iz Domaine de la Romanée-Conti, Pablo Alvarès iz Vega  Sicilia, i dr.

Poznate svjetske agencije poput AFP i REUTERS-a pratit će cijelo događanje uživo. Stručnjaci iz vinske industrije iz cijelog svijeta doprinijet će vijestima i trendovima iz njihovih zemalja. Predstavnici europskih institucija, vrhunski proizvođači, vinski novinari i svjetski poznati enolozi će također pratiti događanje. Očekuje se dolazak oko 300 sudionika iz cijelog svijeta.

Marie Ahm je jedna od organizatorica projekta, stalni član Le Grand Jury Européen, član Vineyard Data Quantification Society-ja (VDQS) i novinarka Vinbladet časopisa iz Danske. Ahm radi kao vinski konzultant koji savjetuje najpoznatije europske vinare o njihovoj izvoznoj strategiji.
Le Grand Jury Europeen (GJE) je jedna od najjačih nezavisnih europskih vinskih organizacija koja ocjenjuje i klasificira kvalitetna vina iz cijelog svijeta. Članovi GJE su renomirani svjetski novinari i vinski kritičari. Njihova afirmacija cijeni se na globalnom nivou. Predsjednik organizacije je Francois Mauss, veliki ljubitelj vina, autor nekoliko knjiga i svjetski poznati stručnjak koji je 1996 osnovao GJE.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here