Pad prometa od trgovine na malo u Zagrebu

22

Promet od trgovine na malo u Zagrebu je u kolovozu ove godine prema srpnju nominalno smanjen za 11,7 posto, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine bio manji nominalno za 16,2 posto, pokazuju podaci Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada

maloprodaja1Po podacima gradskog statističkog ureda, promet od trgovine na malo u Zagrebu u prvih osam ovogodišnjih mjeseci bio je za 12,1 posto manji nego u istom razdoblju 2008. godine.

U tom je razdoblju najviše, za 21,6 posto, smanjen promet u trgovini na malo motornim gorivima i mazivima, a jedini se rast, i to za 4 posto, bilježi u maloprodaji računala, telekom opreme, knjiga i dr.

Najveći nominalni pad promet u kolovozu ove prema kolovozu prošle godine bilježi se u također u maloprodaji motornim gorivima i mazivima i iznosi 29,2 posto.

Značajno je, za 27,4 posto, pao i promet u ostaloj trgovini na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama, dok je promet u trgovini na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima u kolovozu ove godine u odnosu na kolovoz prošle godine bio nominalno niži za 21,9 posto.

Promet je u kolovozu na godišnjoj razini nominalno smanjen i u ostalim djelatnostima, izuzev trgovine na malo hranom, pićima i duhanskim proizvodima u specijaliziranim prodavaonicama, gdje je povećan za 14 posto, u ljekarnama i maloprodaji medicinskih i kozmetičkih proizvoda, u kojima je promet porastao za 5,3 posto te u trgovini na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima gdje je promet nominalno povećan 0,9 posto prema kolovozu lani. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here