Pevec Grupa: Nemamo veze s pranjem novca

28

zdravko-pevec-i-supruga-ftdU priopćenju Pevec Grupe, koji potpisuje glasnogovornica Krunoslava Blaha, stoji da Grupa sve inoposlove koji se tiču RH, a kada je riječ o bankarskim poslovima, obavlja u skladu sa zakonima, posebice u slučaju suradnje s njihovim stranim strateškim partnerom.

“Dužni smo učiniti sve zakonom predviđene korake, u kojima se HNB nalazi u ulozi mjerodavne institucije, a on će na kraju iznijeti ocjenu o valjanosti jamstava. Naslov koji spominje pranje novca odbacujemo u cijelosti”, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, Jutarnji list je objavio da je iz krugova Pevecovih vjerovnika doznao da će Zdravko Pevec vjerojatno biti prijavljen za pokušaj pranja novca. Naime, Pevec je u utorak vjerovnike obavijestio da je jedna off-shore kompanija spremna dati 20 milijuna eura pologa. Novac bi trebao poslužiti kao jamstvo dobavljačima da će im roba, koju bi sada počeli isporučivati, biti plaćena. Taj je iznos dio plana restrukturiranja koji je za Pevec sastavio KPMG.

No, provjerom tvrtke TS-TriStar Imperial International Credit Institute, čiji je head office na Komorskom otočju u Indijskom oceanu, u Francuskoj ima poštansku adresu, u Švicarskoj informativni desk, a na Cipru podružnicu, nastala je prava uzbuna među vjerovnicima. Tvrtka se nalazi na švicarskoj crnoj listi, a u bankama su rekli da taj novac ne mogu preuzeti te da Pevecovu akciju hrvatski zakon tretira kao pokušaj pranja novca.

Prema posljednjem dogovoru bankara, Pevec je namjeravanu transakciju dužan prijaviti HNB-u kao kreditni posao s inozemstvom, a HNB će istražiti je li bilo pokušaja pranja novca.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here