Rastom prometa od 17,4 posto dm nastavio svoj dinamičan rast

47

dario-klemar_gordana-picek_mirko-mrakuzic_davor-zeljko-dm-ftdU godini s najviše otkaza je dm zaposlio čak 219 novih ljudi, a čak 204.369 kupaca je zatražilo novu karticu Active Beauty svijet prednosti u samo tri tjedna

U ugodnom ambijentu Gradske kavane uprava dm-a predstavila je rezultate za 2008/2009 poslovnu godinu i potvrdila svoju poziciju lidera u postavljanju standarda na hrvatskom tržištu trgovine. Odgovarajuća prodajna strategija, koja u slučaju dm-a uključuje uz kriterij kvalitete i dobru cjenovnu politiku, uvijek okrenutu potrebama i mogućnostima kupaca, i u razdoblju krize osigurava dm-u 60 000 kupaca svakog dana.

„Trenutno ostvaruju rezultate samo one trgovačke tvrtke koje su od početka razvijale sve čimbenike važne za proces donošenja odluke o kupnji. Danas nije dovoljno imati povoljan proizvod jer je kupcima osim cijene važan cjelokupan koncept kupovine- blizina prodavaonice, kvaliteta usluge, program lojalnosti, kvaliteta robne marke, ali i koliko tvrtka ulaže u zajednicu u kojoj kupac živi… Ponosni smo što je dm od samog početka prepoznao značaj takvog koncepta i razvio vrlo specifičnu kulturu kupovine u svojim prodavaonicama što danas osigurava 76 posto građana Hrvatske koji redovito kupuju u našim prodavaonica.”, objasnio je direktor dm-a Mirko Mrakužić.

Direktor dm-a Mirko Mrakužić zadovoljno je iznio da je dm u protekloj poslovnoj godini ostvario promet viši od 1.8 milijardi kuna, što je rast od 17,4 posto koji je ostvaren unatoč recesiji kakva nije bila u proteklih 60 godina. Veliki dio ukupne investicije koja je iznosila 52.983.677,13 kuna u ovoj godini uložen je u otvorenje novih prodavaonica kojih danas ima ukupno 117 u Hrvatskoj. No, jedan od važnih pokazatelja uspješnog poslovanja je otvaranje 219 novih ranih mjesta i porast plaće zaposlenih u dm-ovim prodavaonicama. Prosječna neto plaća iznosi 7.326 kuna, a svi dm-ovi zaposlenici dobiju 14 plaća godišnje.

U programu lojalnosti „Svijet prednosti” kupci su samo u ovoj godini ostvarili 45 milijuna kuna uštede, što je 50 posto više nego lani. Vodeći se podatkom da čak 91 posto kupaca ovaj program lojalnosti ocjenjuje pozitivnim, a broj korisnika iz godinu u godinu raste, dm ga je odlučio unaprijediti ponudivši novu, još atraktivniju karticu Acitve Beauty svijet prednosti. Novom karticom, koju u dm-u popularno nazivaju „karticom svih kartica”, kupci će još jednostavnije ostvarivati uštede u prodavaonicama dm-a ali i kod njegovih partnera. Jedna u nizu pogodnosti novog sistema bodovanja nove kartice je da kupac za deset potrošenih kuna dobiva po jedan bod čime je omogućeno prikupljanje bodova i prilikom najmanje kupnje.

Također, velika novost je da se kupcu obračunavaju bodovi prilikom svake kupnje u kojoj ostvaruje popuste što do sada nije bio slučaj. Novi Svijet prednosti omogućava vjernim kupcima rok prikupljanja bodova od dvije godine te stanje prikupljenih bodova mogu pratiti na web stranici dm-a, ali i na svakome od active beauty terminala u dm prodavaonicama.

Uspješnim kreatorom cjenovne politike dm se pokazao i kroz jedinstveni koncept trajno sniženih cijena najprodavanijih proizvoda – „Trajno dobra cijena”, koji danas prema istraživanju Pulsa koristi čak 73 posto kupaca. Kupci su također mogli uštedjeti kupnjom iz asortimana vlastite robne marke kojeg čini gotovo 2000 proizvoda a koji su na istoj razini kvalitete kao i u zemljama zapadne Europe.

„Jedan od razloga zašto smo u recesijskoj godini ostvarili čak 2,3 milijuna više kupovina u odnosu na prošlu godinu zasigurno je i koncept ‘trajno dobre cijene’. Riječ je o sustavu u kojem jamčimo da će naše povoljne cijene trajati najmanje četiri mjeseca, tako da smo, formirajući koncept koji je u prosjeku najpovoljniji, dali svojim kupcima maksimalnu sigurnost povoljne kupnje svaki dan.” , istaknuo je član Uprave dm-a, Davor Željko.

Uz značajan porast prometa, jednako je važan podatak najnovijeg istraživanja Pulsa prema kojem je dm već treću godinu zaredom najpoznatija prodavaonica kozmetičkih proizvoda i proizvoda zdrave hrane. Također, 76 posto kupaca preferira kupovati kozmetiku u dm prodavaonicama. Osim nadprosječne usluge u 52 grada na području Hrvatske, građani su prepoznali kvalitetu tvrtke i kroz dm-ove projekte ulaganja u zajednicu u kojoj radi i živi, posebice u ona osjetljiva područja života kao što je zdravstvo, obrazovanje, sport, mladi…

Zahvaljujući takvoj praksi dm je ove godine u Hrvatskoj sudjelovao u otvaranju novih zdravstvenih centara poput multidisciplinarnog centra za psihološku pomoć i liječenje poremećaja u prehrani te centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka.

Cjelokupnu prezentaciju rezultata možete pronaći ovdje.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here