U kolovozu nastavljen pad maloprodaje

15

trgovina-maloprodaja-ftdPromet trgovine na malo u Hrvatskoj u kolovozu bilježi pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini – u odnosu na srpanj bio je realno manji za 4,9 posto, dok je prema prošlogodišnjem kolovozu realno manji za 13,4 posto

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u kolovozu bilježi pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini – u odnosu na srpanj bio je nominalno manji za 5,1 posto, a realno za 4,9 posto, dok je prema prošlogodišnjem kolovozu nominalno manji za 12,9 posto, a realno za 13,4 posto, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Ta realna godišnja stopa pada prometa od trgovine na malo u kolovozu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, najniža je od početka godine kada je za siječanj iznosila 13,7 posto. Kumulativno, promet od trgovine na malo, što su ga ostvarile tvrtke koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u razdoblju od siječnja do kolovoza ove u odnosu na isto vrijeme prošle godine, nominalno je bio manji za 14,5 posto, a realno za 16 posto.

Najveći pad po strukama zabilježen je u trgovini motornih vozila, za 47,7 posto, trgovini namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo, za 25,5 posto, te trgovini tekstilom, odjevnim predmetima, obućom i kožnim proizvodima, za 15,1 posto.

Rast prometa zabilježen je pak u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnih namirnica, u kojima se ostvaruje više od trećine ukupnog prometa. U kolovozu u odnosu na srpanj promet je nominalno porastao za 0,8 posto. Rast od 3,6 posto zabilježen je i u trgovini goriva i maziva, te u trgovini knjiga, novina, papirnate robe i pisaćeg pribor od 7,2 posto.

Kao i posljednjih mjeseci najveći se pad prometa na godišnjoj razini bilježi kod motornih vozila i taj pad nominalno iznosi 65,6 posto. Pad se na godišnjoj razini bilježi i u maloprodaji motornih goriva i maziva, za 13,8 posto, dok je u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama promet smanjen nominalno za 5,4 posto.

Četiri trgovačke struke na godišnjoj razini bilježe nominalni rast prometa od trgovine na malo. Najveći porast, za 21,5 posto, statistika registrira kod kruha, peciva, tjestenine i slatkiša. Promet u maloprodaji kozmetičkih i toaletnih proizvoda u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine nominalo je veći za 7,4 posto, kod tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda za 6,9 posto, dok je promet od prodaje knjiga, novina, papirnate robe i pisaćeg pribora nominalno veći za 4,3 posto. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here