Agrokor od države kupio Vupik za 30 milijuna kuna

32

Ovlaštena revizorska kuća na zahtjev Fonda usporedila je dvije ponude, a ta je usporedba pokazala da je Agrokor ponudio višu cijenu za dionice i veći iznos ulaganja, te da je spreman podmiriti i više Vupikovih dugova

logo_vupikNovi vlasnik 87,98 posto Vupika po cijeni od 30 milijuna kuna bit će Agrokor, jer je njegova ponuda 19,83 posto bolja od one koju su zajedno dostavili M SAN ulaganja i osječko Žito, odlučio je u utorak Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju na svojoj prvoj sjednici u novome sastavu.

Naime, odlukom Vlade predsjednikom UO Fonda postao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Novi su članovi državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tamara Obradović Mazal i ministrica bez portfelja Bianca Matković, a od starih članova u UO su sindikalac Ozren Matijašević i ministar turizma Damir Bajs, kojeg je mijenjao zamjenik Robert Pende.

Pojašnjavajući kako se došlo do računice o boljoj ponudi, predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak kazao je kako je ovlaštena revizorska kuća na zahtjev Fonda usporedila dvije ponude (pritom su podaci o iznosima bili šifrirani), a ta je usporedba pokazala da, osim što je Agrokor ponudio višu cijenu za dionice od M SAN-a i Žita, koji su ponudili jednu kunu, ponudio je i veći iznos ulaganja, a spreman je podmiriti i više Vupikovih dugova.

Naime, u sljedećih pet godina Agrokor bi u Vupik uložio 430 milijuna kuna vlastitih sredstava, a M SAN i Žito 403 milijuna kuna, ali značajnim dijelom kreditima na teret Vupika.

Odnosno, kako su zaključili revizori, M SAN-u i Žitu može se priznati samo 250 milijuna kuna ulaganja jer je ostalo na teret društva, što nije u skladu s uvjetima natječaja. Uz to, od 297 milijuna kuna obveza Vupika prema korisnicima državnog proračuna Agrokor je spreman podmiriti 20 posto, a M SAN i Žito samo 0,01 posto, pa je Čobanković zaključio kako će, kad se sve zbroji, ukupni iznos koji će Agrokor državi platiti za Vupik na dan potpisa kupoprodajnog ugovora dosegnuti 60 milijuna kuna.

Kao dodatni argument u korist Agrokorove ponude istaknuta je činjenica da je koncern sa sindikatima u Vupiku potpisao sporazum o prijenosu 25 posto plus jednu dionicu radnicima Vupika bez naknade, a M SAN i Žito koji su također potpisali takav ugovor, naknadno su ga raskinuli.

Zbog svega je odlučeno da se hrvatskoj Vladi predloži prihvaćanje Agrokorove ponude. Čobanković je također najavio da će se zbog nagomilanih predmeta u Fondu sjednice UO ubuduće održavati svaka dva tjedna. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here