Droga Kolinska u devet mjeseci s gubitkom od 3,3 mil. eura

23

droga-kolinska-ftdGubitku su najviše doprinijela otpisana potraživanja na srpskom tržištu kao posljedica slabljenja platežne moći i pada dinara

Grupa Droga Kolinska je u prvih devet mjeseci ove godine prihodovala je od prodaje 242,6 milijuna eura, što je 12 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U Drogi Kolinskoj tumače da prihodi nisu usporedivi s lanjskima jer su u ovoj godini prodani neki proizvodni programi – 1001 Cvet, Maestro in Zlato polje. Na prihode je utjecao i 14-postotni pad dinara u Srbiji, gdje Droga Kolinska ostvaruje gotovo polovicu prihoda.

U prva tri ovogodišnja kvartala Grupa je ostvarila EBITDA u iznosu od 31,8 milijuna eura, što je za devet posto manje u odnosu na prošlu godinu.

Za devet posto, odnosno za 15 milijuna eura smanjena je i operativna dobit (EBIT). Pad operativne dobiti posljedica je isključivo prodaje nestrateških proizvodnih programa i deprecijacije dinara, zaključuju u Droga Kolinskoj.

Na razini Grupe lani je za devet mjeseci ostvarena dobit od 7,2 milijuna eura, dok ove godine u istom razdoblju Grupa ima gubitak od 3,3 milijuna eura. Gubitku su najviše doprinijela otpisana potraživanja na srpskom tržištu kao posljedica slabljenja platežne moći i pada dinara, obrazlažu u Drogi Kolinskoj.

Od kraja 2008. godine do kraja rujna neto zaduženost Grupe smanjena je sa 190,2 milijuna eura na 155,1 milijun eura. U kolovozu je s konzorcijem banaka sklopljen dogovor o sindiciranom kreditu u iznosu od 118,6 milijuna eura s kojim su podmirene kratkoročne obveze s dospjećem do kraja tekuće godine.

Od kraja prošle godine do početka listopada broj zaposlenih smanjen je s 2953 na 2619 radnika. Podaci o poslovanju matične kompanije nisu objavljeni. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here