Ljubo Jurčić: Podravka prvi put u povijesti u gubitku!?

46

ljubo-jurcic-i-podravkaRazmjer prijevare koju je počinila bivša uprava Podravke, tek se razabire.

Nadzorni odbor utvrdio je da su lažirana financijska izvješća i da mnoge poslovne aktivnosti uopće nisu provedene u knjigama. Tako prvi put nakon osnutka koprivničkoj kompaniji prijeti gubitak.

Tajni plan preuzimanja Podravku je po prvim procjenama trebao stajati 250 milijuna kuna. No, šteta i dalje raste. Kolika je zapravo šteta, još se istražuje jer o spornim transakcijama ne postoje pisani tragovi ili odluke mjerodavnih tijela. Osim policije, istragu vodi i Nadzorni odbor. Računice se, zasad, podudaraju.

Rizični plasmani su: SMS-u 65 milijuna, OTP banki 46 milijuna, FIMI oko 200 milijuna kuna. I novi predsjednik Nadzornog odbora Ljubo Jurčić potvrdio je ove informacije.

– Mogu potvrditi da postoji preko 300 milijuna spornih plasmana, rekao je Jurčić.

Pitanje je hoće li te čudne plasmane Podravka ikad naplatiti. Najmanje je nade za naplatu duga od SMS-a, koji je dužan i bankama te dobavljačima. Ako istrage dokažu financijsku štetu, odgovorni će dobiti otkaz bez prava na otpremnine, a Nadzorni odbor protiv njih će pokrenuti i tužbe. No posljedice štetnih ugovora snosit će i dioničari, ali i radnici – jedni neće dobiti dividendu, a drugi povišicu plaće.

Prema dosadašnjim financijskim izvješćima tako je trebalo i biti. No otkriće dubioza od 310 milijuna kuna dovelo je u pitanje i buduću dividendu i  razvoj. (SEEbiz)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here