Mali dućani idu dalje

21

trgovina-maloprodaja-ftdSavez udruga malih trgovaca prebrodio krizu u kvartovskim prodavaonicama.Razmišlja se i o kapitalnom udruživanju i stvaranju nacionalnog lanca male trgovine, ističe Boris Listeš, predsjednik Saveza

Unatoč svim lošim prognozama, ali i recesiji, zabrani rada nedjeljom i praznikom, otvaranju stranih megacentara, ali i domaćih lanaca koji se ponašaju protiv svih trgovačkih načela nepoštenim tržišnim natjecanjem, koje uključuje i otvaranje njihovih prodavaonica tik uz već postojeće manje dućane, možemo kazati da će mali trgovci ipak opstati, a veliki neka se za budućnost misle što će i kako će − veli Boris Listeš, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Hrvatske.

Bolji komercijalni uvjeti
− Tijekom posljednjih 20-ak godina stvarana je loša slika o nama, jer su u prvi plan gurani veliki trgovački lanci koji su prvo “pojeli” svoje potrošače, a sada i sebe, kao tvrtka “Pevec”. Marketinškim trikovima prezentirali su kupcu nešto novo i posebno, a mali su trgovci tretirani kao lopovi kojima je želja bogaćenje preko noći – kaže Listeš. Male tvrtke i obrti, veli, rade s niskim maržama jer su im ulazne cijene veće, nemaju dodatne uvjete ili stimulanse kao veliki, među ostalim, super rabate, količinske rabate i velike akcije sa sniženim cijenama.

Boris Listeš
Boris Listeš

− Ipak, situacija se malo-pomalo mijenja, i to zahvaljujući upravo našem udruživanju, jer dolazimo do boljih komercijalnih uvjeta od naših partnera – dobavljača, ali i do učestalih akcija koje prenosimo na kupca – objašnjava. No, kaže, moraju se još usuglasiti s većim dobavljačima, i to u više točaka, a ako to ne uspije za sljedeću godinu, kaže Listeš, najavljuju kapitalno udruživanje i stvaranje novog nacionalnog lanca male trgovine na čitavom hrvatskom teritoriju, s isključivo domaćim robnim markama i pristupačnim cijenama.

− Ideja je još uvijek u povojima, o njoj se razgovara, no ako se ne usuglasimo s ostalim dobavljačima, prelazimo na rezervni plan lanca, s jednim centralnim skladištem te još jednim regionalnim u Dalmaciji. Naš je primarni zadatak − kaže Listeš − opstati i biti na usluzi kupca, a ne varati ga (ne)kvalitetom i cijenom robe. Kaže i da žele da njihov asortiman na policama bude primjeren, da bude zdrav i domaći, kao i da oni budu solventni i pošteni prema dobavljačima i državi.

− Radimo i na dodatnoj edukaciji i osposobljavanju trgovačkoga kadra, koji će biti sigurniji i zadovoljniji, što će automatski pridonijeti lojalnosti i vraćanju izgubljenog povjerenja u mali kvartovski dućan − kaže Listeš. (Slobodna Dalmacija)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here