Na kioscima sokovi i knjige u prihodima zamjenjuju cigarete

103

kioskKriza i restriktivni zakoni snažno su utjecali i na strukturu prodaje Tiska i iNovina, dvaju lanaca kioska s nacionalnom rasprostranjenošću. U obje kompanije u prvom su dijelu godine smanjeni udjeli prodaje novina i duhanskih proizvoda, dok su porasli udjeli ostale robe.

“Prvo polugodište 2009. bilo je pod velikim utjecajem pojačane krize na tržištu. Pad kupovne moći građana doveo je do smanjenja prodaje u segmentu tiskovina i cigareta”, kaže Dražen Kocijan, predsjednik Uprave Tiska.

Ta je kompanija u prvih šest mjeseci ostvarila ukupni prihod od 1,24 milijarde kuna što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine ipak predstavljalo rast od devet posto. Rast prihoda objašnjava se rastom prodaje i udjela na tržištu prepaid bonova za mobilne telefone te ostale robe.

Udarac poslovanju nanio je rigorozni zakon o zabrani pušenja u ugostiteljskim prostorima i drugim javnim objektima. Turistička sezona ipak je donijela stanovito olakšanje.

U Tisku ističu da su uložili velike napore u pripremu prodajnih mjesta i ponudu robe, uz nastojanje da se uštedi na nepotrebnim troškovima. Kioscima ide na ruku što u tom segmentu maloprodaje nije velik rizik od sezonskog pada prodaje. Stoga je nakon prvih devet mjeseci Tisak uspio dodatno popraviti rast prihoda. Ostvareno je 2,07 milijardi kuna, što je 13 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. No isto toliko porasli su i troškovi, na 2,05 milijardi kuna.

Recesija ugrizla tiskovine
U poduzeću iNovine također bilježe slične trendove. Sanja Vučina, direktorica iNovina, ističe da je recesija utjecala na sve segmente potrošnje, a među prvima i na tiskane medije.

“Budući da je u preuređenju naših prodajnih objekata posebna pažnja usmjerena na poboljšanu ponudu i prezentaciju tiskovina, zabilježeni pad u prodaji manji je nego na ukupnom tržištu”, naglasila je Sanja Vučina, objašnjavajući da je tvrtka nastojala asortimanom svojih prodajnih mjesta pogoditi želje i potrebe kupaca na pojedinim mikrolokacijama. S povećanjem volumena prodaje ostale robe također je ostvaren ukupni rast prihoda.

“Kad govorimo o duhanskim proizvodima, osim zabrane pušenja, valja spomenuti i povećanje cijene cigareta zbog promjena trošarina, što je svakako utjecalo i na smanjenu potražnju”, dodaje Sanja Vučina. Nakon akvizicije i spajanja riječkog i zagrebačkog Duhana u lanac iNovine, u prošloj i ovoj godini realizirana su velika ulaganja u preoblikovanje prodajne mreže i izbor robe koja će se u njoj prodavati. Lanac sada ima više od 350 prodajnih mjesta i 800 radnika. Najveći dio prodajnih mjesta su kiosci, a oko 40 posto prodajne mreže čine trafike, odnosno, walk-in dućani.

Ulaganje u promjenu vizualnog identiteta i prilagodbu prodajnih mjesta utjecalo je, očekivano, i na ukupne rezultate iNovina. Uz devetomjesečne prihode od 325 milijuna kuna ostvaren je gubitak od 832.000 kuna. Riječ je o bitnom smanjenju gubitka u odnosu na usporedivo razdoblje prošle godine kad je iznosio gotovo 6,5 milijuna kuna.

Multimedijalne knjižare

Promjene u prodajnim trendovima potaknule su svojedobno i smjer investicija u nacionalnim lancima kioska. Tako u Tisku ističu da su 2008. godine pristupili otvaranju multimedijalnih knjižara (Tisak media) zbog dotadašnje dobre prodaje knjiga i multimedijalnih sadržaja na kioscima.

Tisak sada ima oko 1300 prodajnih mjesta i više od 3600 zaposlenih. Zauzima 35 posto tržišnog udjela u prodajnim mjestima tipa kiosk. Preko Tiska se prodaje 65 posto tiskanih medija u Hrvatskoj, 70 posto prepaid bonova za mobitele i 19 posto duhanskih proizoda.

U Tisku procjenjuju da je na pad prodaje tiskovina osim recesije utjecao i razvoj ostale medijske ponude, poput interneta i televizije. Među najznačajnijim rizicima u poslovanju do kraja godine i dalje smatraju nastavak pada kupovne moći i krizno ponašanje u kojem se reduciraju izdaci za tiskovine ili prepaid bonove.

No uprava Tiska procjenjuje da će unatoč teškim uvjetima poslovanja do kraja godine uspjeti ostvariti planirane poslovne rezultate. Uz unaprjeđenje efikasnosti i mjere štednje, na kraju godine ipak očekuju poslovanje s dobiti. Pozitivan trend, zbog proširenja prodajnih mjesta i završetka glavnine posla na modernizaciji svoje prodajne mreže, očekuju i u tvrtki iNovine. (Privredni.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here