Peveci i vjerovnici: Zajednička tvrtka već sljedeći tjedan

37

pevec-centar-ftdI obitelj Pevec i vjerovnike pritišću rokovi jer je prosinac i vrhunac sezone trgovanja sve bliže pa ako se novo društvo ne formira do 10. prosinca nakon toga će biti prekasno

Vjerovnici Pevec grupe najvjerojatnije će već sljedeći tjedan zajedno s Pevecima osnovati novo društvo s ograničenom odgovornošću koje bi trebalo pokrenuti poslovanje u trgovačkim centrima, te uhvatiti predbožićnu trgovačku sezonu, najavio je u razgovoru za www.banka.hr  predsjednik Uprave Peveca Josip Baotić. To je potvrdio i pravni zastupnik Pevecovih vjerovnika Mićo Ljubenko, koji je doduše dodao da još nije “sto posto” da će to biti već sljedeći tjedan s obzirom da pregovori još traju, ali da postoji zajednička volja da se upravo tako učini.

Upitni omjeri vlasništva

“U svakom slučaju, bit će to zajedničko tvrtka vjerovnika i Peveca, a o omjerima utjecaja u društvu još se pregovara. Odnosno, ovisno o uvjetima, među kojima je i pitanje hoće li vjerovnici sami osigurati plaćanje robe po dobavi, u igri su različite opcije. Ako pak vlasnik želi zadržati udio u novom društvu, morat će osigurati i obrtna sredstva. Kad predstavnici vjerovnika ispregovaraju sve uvjete, oni će biti ponuđeni na prihvaćanje svim vjerovnicima. Očekujemo da će ih se velika većina odazvati zato jer je ovaj prijedlog bitno drukčiji od onoga koji je prvotno ponudila Uprava Peveca i zapravo je sličan modelu restrukturiranja Adriatica.neta”, kazao je Ljubenko.

Na pitanje tko će vjerovnicima jamčiti isplatu novoisporučene robe, Ljubenko je pojasnio kako će se plaćanje različito regulirati s različitim dobavljačima – od konsignacijske prodaje za koju ne trebaju garancije, do – ovisno o vrsti robe – plaćanja u kratkom i dugom roku.

Otvorena vrata

“Vjerovnici ne žele biti drugi put izigrani, a u ovom slučaju oni više neće biti obični dobavljači, već dobavljači s utjecajem u tvrtki. No, sve ih pritišću rokovi – prosinac i vrhunac sezone trgovanja je sve bliže, a ako se novo društvo ne formira do 10. prosinca, nakon toga je prekasno”, kaže Ljubenko.

On također dodaje da je Raiffeisen banka vjerovnicima ostavila otvorena vrata u smislu da “neće unaprijed odbiti ono što se oni dogovore”.  “Od banke smo tražili i dobili obećanje da će čekati rješenje vjerovnika i da neće prva povući poteze usmjerene ka stjecanju fiducija ili hipoteka”, kaže Ljubenko.

Baotić pak tvrdi da se nisu stekli uvjeti za stečaj Peveca, odnosno da za to još nema formalnog razloga, a da “ako netko i zatraži stečaj to ne znači da će stečaja i biti”. On je također kazao da je osnivanje novog d.o.o.-a samo je privremeno rješenje do konačnog cilja – osnivanja novog Peveca kao dioničkog društva. No, kako bi za to trebalo oko tri mjeseca, Baotić pojašnjava kako je osnivanje d.o.o.-a “spasilački potez kojim bi se osigurao kontinuitet poslovanja”.

Opterećanja tvrtke Pevec
Cinici pak tvrde da stečaja Peveca ove godine zasigurno neće biti naprosto iz razloga što bi, kako kažu, “banke morale iskrižati oko dvije milijarde kuna, a više nemaju gdje.”

“Sad nam je cilj animirati vjerovnike da što više svojih potraživanja pretvore u udjele u novom društvu jer će se tako više i smanjiti opterećanja tvrtke”, zaključuje Baotić i dodaje kako se istodobno radi na deblokadi računa društva. Iznos blokade se prema njegovim riječima kreće oko 100 milijuna kuna, od čega se oko 30 milijuna odnosi na potraživanja države, a slijedi Podravska banka koja je predložila ovrhu nad Hotelom Picok. No, Baotić tvrdi da s bankom oko toga traju pregovori. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here