Srbija: Salford odgađa prodaju Knjaz Miloša

122

knjaz-milos-ftdDirektor predstavništva Salforda za Balkan Slobodan Petrović kaže kako će holding Danube Foods Group za prodaju kompanija u svom sastavu biti spreman kad kriza zavši – 2011. ili 2012.

Britanski investicijski fond Salford zbog ekonomske krize odgodio je prodaju svojih kompanija u Srbiji poput Knjaz Miloša i Imleka, za dvije do tri godine, javlja u ponedjeljak beogradska Politika.

Direktor predstavništva Salforda za Balkan Slobodan Petrović kaže kako će Danube Foods Group, holding u čijem su sastavu Imlek, Subotička mlekara, Bambi, Knjaz Miloš, te tri mljekare u BiH i jedna u Makedoniji, za prodaju tih kompanija biti spreman kad kriza zavši – 2011. ili 2012.. godine.

“Imajući u vidu vrtoglavi pad vrijednosti dioničkog kapitala na Beogradskoj burzi (50-70 posto), ne očekujem da ćemo zaraditi velik novac na svim kompanijama ukoliko se budu prodavale svaka posebno, a ne kao holding”, ukazuje Petrović.

Konstatirajući evidentni rast cijena dionica posljednjih mjeseci, koji je, primjera radi, uvjerljiv u slučaju Imleka, čije dionice su 28. siječnja ove godine imale vrijednost od 811 dinara, najnižu u godini dana, da bi sad nadmašile 1.720 dinara, Petrović smatra da je to još daleko od njihove realne vrijednosti, što destimulira prodaju, koja bi u ovom trenutku za Salford bila rasprodaja.

Stoga se ni manjinskim dioničarima u mljekarama, industriji slatkiša, ali i Knjazu ne preporučuje žurba s prodajom dionica, pogotovo što im burzovna vrijednost trenutno nije dovoljno atraktivna, niti realna. Osim toga, biti će im ponuđeno pridruživanje svojih dionica portfelju kojim upravlja Salford kako bi ih zajednički prodali investitorima, kaže Petrović.

“Da je riječ o atraktivnoj robi svjedoči podatak da je prije krize, koja je uzela maha u rujnu prošle godine, bilo čak 11 investitora zainteresiranih za kupovinu Knjaz Miloša, ali su se oni potom privremeno povukli. Međutim, izričit je da je sad vrijeme povoljno za kupce, ali ne i za prodavače firmi.

Jer, je većinski vlasnik Salforda, New World Value Fund sa sjedištem u Gibraltaru, dosad u akviziciju, modernizaciju i restrukturiranje u Danube Foods Group uložio oko 450 milijuna eura.

Trenutna kapitalna dobit (razlika između kupovne i prodajne cijene), nije dovoljno atraktivna, imajući u vidu strateški cilj ulagača da firme koje čine holding kupi što jeftinije, unaprijedi i takve preproda po znatno višoj cijeni od kupovne.

Pri tom je investicijska politika Salforda, odnosno Fonda čije interese zastupa, “glokalna”, što podrazumijeva oslanjanje na lokalne kadrove, resurse i robne marke, s namjerom da od njih stvori globalne, odnosno međunarodne brendove.
Imajući sve to u vidu, potencijalni kupci holdinga ili pojedinačnih firmi iz njegovog sastava, postali bi vlasnici ne samo zdravih i uspješnih kompanija, njihovih tradicionalnih i prepoznatljivih brendova, već i zamašnog udjela na regionalnom tržištu. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here