U 2009. novih 150.000 kvadrata šoping centara

31

garden-mall-ftdIako je maloprodaja u padu, u Hrvatskoj su šoping centri usprkos krizi još uvijek najbrojniji i najisplativiji projekti među poslovnim nekretninama

Iako je trgovina na malo ove godine zabilježila dvoznamenkasti pad, investitori i developeri koji se bave projektima novih šoping centara u Hrvatskoj i u ovoj, kriznoj godini mogu očekivati najveći povrat na uloženi kapital u konkurenciji poslovnih nekretnina.

Prema podacima konzultantskog ureda za nekretnine CB Richard Ellis ove je godine ponuđeno ukupno 150.000 četvornih metara novih šoping prostora (uključujući proširenje City Center One-a, Garden Mall-a i West Gate-a).

“Ako svi planirani projekti u Zagrebu budu i realizirani na tržištu će doći do prekomjerne ponude”, kaže Arn Willems, analitičar CB Richard Ellisa te dodaje kako je procvat šoping projekata na domaćem tržištu nevjerojatan obzirom da se nalazimo u jeku gospodarske krize. Tako su očekivani dobici investitora u nove projekte još uvijek na zanimljivim razinama.

Očekivani povrat na uloženi kapital (yield) za developere koji razvijaju nove šoping centre – od kupnje zemljišta do izvođenja projekta i njegove ponude na tržištu – u ovom trenutku može doseći od 10 do 12 posto. Nešto slabiji očekivani godišnji povrat (od 2 do 3 posto) u odnosu na predrecesijsko razdoblje, bilježe pak investitori koji žele kupiti već gotove šoping centre.

“S druge strane, danas je jasnije nego ikad da svi idejni projekti na papiru, neće zaživjeti, doći u fazu realizacije”, kaže Willems. Analitičar ističe kako na domaćem retail tržištu još nema mnogih vodećih stranih brendova (poput H&M, Mediamarkta…) čiji će vlasnici u sljedeće dvije do pet godina svakako tražiti ulaz na hrvatsko tržište.

Također, neki koji su već ušli na tržište i vrlo su zadovoljni interesom potrošača i podacima o prodaji kao Deichmann, Humanic, C&A, New Yorker i Zara, nastojat će proširiti poslovanje. Taj će trend, s druge strane, i dalje negativno utjecati na manje trgovce, čiji su šoping prostori često locirani u centru grada, a za koje u zadnje vrijeme raste stopa nepopunjenosti.

Osvrćući se na popularne Outlet centre na zapadnom prilazu Zagrebu koji u posljednje vrijeme informiraju o “probijanju planova prodaje i širenju” Willems tvrdi da taj oblik trgovanja u Hrvatskoj još uvijek potpuno nerazvijen.

“Outlet centri su došli prerano u odnosu na razvoj maloprodajnog tržišta. Tako se centri u okolici Zagreba ponudom robe i niskim cijenama ne mogu uspoređivati sa modnim outlet centrima u Italiji, Austriji i Mađarskoj koji nude daleko veći izbor i znatno niže cijene”, zaključuje Willems. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here