Baranjski kulen bolji no ikad

59

susenje-kulenaU vrijeme blagdana na obiteljskom su stolu uvijek birane delicije. One koje se pripremaju s ljubavlju, mirišu na tradiciju i osvajaju nas okusom. Takav je upravo beljski Baranjski kulen i to bolji no ikad.

Pomno birano kvalitetno meso koje se proizvodi na vlastitim farmama te posebno odabrana mljevena crvena paprika rezultirali su vrhunskom kvalitetom delicije koja se proizvodi prema tradicionalnim recepturama starih Baranjskih majstora. Vrhunski poznavatelji kulena iznimnim su ocijenili  presjek, okus i strukturu poboljšanog Baranjskog kulena iz Belja, o čemu svjedoče zlatne medalje s ovogodišnjih kulenijada u HGK Osijek, Jagodnjaku i Otoku.

Omjer vrhunskog mesa i probranih začina u proizvodnji kulena dio su stoljetne recepture koja se u Baranji prenosi s koljena na koljeno. Meso svinjskog buta bogato visokovrijednim proteinima, vitaminima B grupe i mineralima dodatno je nutritivno obogaćeno procesom fermentacije, a mljevena crvena paprika mu daje specifičan okus i dodatnu prehrambenu vrijednost. Crvena začinska paprika, poznata je po visokom sadržaju vitamina C, provitamina A, kalija, fosfora i eteričnih ulja, te aktivnom sastojku kapsaicinu koji joj daje ljuti okus. Ova pažljivo birana crvena paprika melje se na kamenim mlinovima kako bi zadržala sve svoje blagodati i utjecala na ublažavanje simptoma prehlade, povišenu temperaturu, glavobolju te stimulaciju probave.

Za pravo uživanje u Baranjskom kulenu, vrhunskom suhomesnatom proizvodu tipičnog i prepoznatljivog oblika, izuzetno je važna debljina „šnite“ prilikom rezanja. Stari beljski majstori kulenari preporučuju da se Baranjski kulen reže na debljinu od cca 2mm.

Ovih blagdana uživajte sa svojim najmilijima u Baranjskom kulenu jer iz Belja stiže poseban blagdanski poklon – Baranjski kulen po poklon cijeni od 99,99kn/kg tijekom cijelog prosinca.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here