Debeljak uspio srušiti Gucićevu cijenu

99

getro-sinjIako se prije dva tjedna pojavila spekulacija kako će prvi čovjek Mercatora Žiga Debeljak za Getro platiti 50 milijuna eura, upućeni izvor tvrdi da je cijena niža

Vjekoslav Gucić u zagrebačkom hotelu Aristos u petak je konačno dogovorio prodaju trgovačkog lanca Getro slovenskom Mercatoru. Mercator preuzima poslovanje, opremu, brend i robne marke kao i sve zaposlenike Getroa, dok će u Gucićevu vlasništvu ostati nekretnine za koje će s Mercatorom sklopiti ugovor o dugotrajnom zakupu. Postignut je i dogovor o ispunjenju obveza prema dobavljačima, stoji u priopćenju o ugovorenom poslu uz napomenu da su i financijski parametri transakcije povjerljivi pa ostaju tajna za javnost. U potragu za kupcem Gucić je krenuo proljetos, pregovarao je s više zainteresiranih među kojima su bili Konzum i Kaufland te nekoliko fondova, no Mercator je dovršio postupak. U javnosti se spekuliralo da isklična cijena koju Gucić traži iznosi 100 milijuna eura te da je malo vjerojatno da će ih dobiti. Posljednja investicija vezana uz Getro bila je 2006. u Sisku, dok su 2007. obnovljeni centri u Bjelovaru i Sinju. Većina objekata zbog nedovoljna održavanja postala je derutna, što je uz još neke manjkavosti u sustavu kupce odagnalo od Getroa koji u kontinuitetu nekoliko godina bilježi pad prihoda.

Koban dug EBRD-u Poslovanje Getroa bilo je opterećeno i kreditom uzetim kod EBRD-a. S padom prometa Gucić se uvalio u nevolju neredovita servisiranja duga, što je također utjecalo na odluku o prodaji. I dok su neki potencijalni kupci redom odustajali, upornost Mercatora završena je ne samo ugovorom o preuzimanju već navodno i znatnim rušenjem cijene. Iako se prije dva tjedna pojavila spekulacija kako će prvi čovjek Mercatora Žiga Debeljak za Getro platiti 50 milijuna eura, upućeni izvor Poslovnom dnevniku tvrdi da je cijena niža. Koliko je tome kumovalo odugovlačenje pregovaranja i Gucićeva ustrajanje na visokoj cijeni, što je Mercatoru ostavilo dovoljno vremena da ispipa sve slabe točke u poslovanju Getroa, a koliko činjenica da je hrvatski dio Mercatora u veljači preuzeo Hrvoje Štorga koji je prethodno karijeru gradio u Getrou, nemoguće je otkriti, a u upućenim kuloarima čuju se oprečne tvrdnje. (Poslovni.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here