Grčki Veropoulos i francuski Mr. Bricolage ugrožavaju Agrokor i Deltu

94

vero-briicolage-ftdGrčki trgovački lanac Veropoulos najavio ulaganje 120 milijuna eura, a Mr. Bricolage investira 49 milijuna u dolazak u Srbiju

Iako prema statističkim podacima pada broj kupaca u hipermarketima u Srbiji, strane trgovačke kuće ne odustaju od novih investicija. Grčki lanac Veropoulos, koji je prvi došao u Srbiju pod imenom Super Vero, namjerava uložiti 120 milijuna eura u proširenje prodajne mreže. Prema riječima Nikosa Veropoulosa, predsjednika Uprave kompanije, taj će lanac u Srbiji biti povećan za 20 novih prodajnih objekata koji će se sagraditi u idućih pet godina.

Ta je trgovačka kuća dosad investirala 47 milijuna eura u tri hipermarketa koji posluju u Beogradu gdje se grade još dva poslovna objekta. Među novim ulagačima je francuski Mr. Bricolage, koji je s centrom u Nišu početkom tjedna započeo širenje po Srbiji. U njegovu gradnju uloženo je devet milijuna eura, dok će u najavljena četiri hipermarketa biti investirano još 40 milijuna eura. Potrošači pozdravljaju dolazak stranih trgovačkih kuća jer se time razbija dosadašnji monopol Delta holdinga, u čijem su sastavu tri trgovačka lanca, od kojih Maxi, nakon što je pod kontroverznim okolnostima njegov vlasnik Miroslav Mišković kupio C market, ima najrašireniju prodajnu mrežu. Najveći konkurenti Delti su Agrokorov lanac koji posluje pod imenom Idea i ljubljanski Mercator. Agrokor je prvi prodajni objekt otvorio 2005., ali za kratko vrijeme proširio je prodajnu mrežu diljem Srbije. Extra Idea je najveći hipermarket u Beogradu, a osim njega u srpskoj metropoli posluju još četiri velika hipermarketa, od kojih se jedan nalazi u trgovačkom centru Ušće, najvećem u glavnom gradu. Uz Beograd, Idea ima 90 prodajnih objekata u više gradova u Srbiji, poput Novog Sada, Subotice, Čačka, Leskovca, Kraljeva… Najviše ih je u Nišu, čak 30, koje je Agrokor kupio od Angroprometa, najvećega niškog trgovačkog poduzeća. Idea je i vlasnik vodećega veleprodajnog lanca sa sedam Velpro centara, lociranih u Beogradu (dva), te po jedan u Nišu, Čačku, Leskovcu, Novom Sadu i Subotici. Idea je kupcima u Srbiji postala prepoznatljiva po vikend-akcijama kada su cijene znatno povoljnije u odnosu na tjedne. (Poslovni.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here