JL: Započelo neprijateljsko preuzimanje Podravke

18

Samo dan nakon što je Podravka od OTP-a službeno zatražila povrat 6,2 milijuna eura depozita nepoznate namjene iz doba bivše uprave, mađarska banka odlučila je prodati 10,6 posto Podravkinih dionica koje su formalno u vlasništvu Fimine tvrtke na Malti, piše nedjeljni Jutarnji list

podravka1Samo dan nakon što je Podravka od OTP-a službeno zatražila povrat 6,2 milijuna eura depozita nepoznate namjene iz doba bivše uprave, mađarska banka odlučila je prodati 10,6 posto Podravkinih dionica koje su formalno u vlasništvu Fimine tvrtke na Malti, piše nedjeljni Jutarnji listi.

Iz izvora koprivničke kompanije doznaje se kako je OTP, nakon što je u petak dobio Podravkin zahtjev za povratom depozita, odlučio aktivirati tzv. put opciju, odnosno natjerati drugu ugovornu stranu na kupnju svih 577.000 dionica (10,6 posto), i to po izvršnoj cijeni koja iznosi oko 450 kuna. Ukupno za taj paket treba izdvojiti oko 260 milijuna kuna, a te dionice danas tržišno vrijede samo 161 milijun kuna. No, za Podravku je najveći problem što uopće ne zna tko je s OTP-om ugovorio put opciju na dionice.

“Za nas u ovom času postoji samo depozit čiji smo povrat zatražili. I ništa drugo. Pregovora s OTP-om više nema jer smo pokušali sve kako bismo doznali kakve je ugovore s bankom potpisala bivša uprava Podravke, ali mađarska strana ostala je nijema. Sada želimo istjerati zeca iz šume da vidimo kakve je boje”, izjavio je Ljubo Jurčić, šef Podravkina Nadzornog odbora.

Kakva je bila namjena Podravkina depozita u OTP-u i tko je sve bio uključen u akciju otkupa dionica kreditom mađarske banke kojim se zatvorio zajam uzet od Merrill Lyncha – i dalje je nepoznanica. Iz Uprave Podravke jučer nisu željeli komentirati nove momente u odnosima s OTP-om poručujući kratko kako će se o tome u ponedjeljak očitovati Nadzorni odbor kompanije.

No, moguće je da je stvarni vlasnik dionica ipak Podravka, a Fima je poslužila samo kao paravan za to preuzimanje. Ako se to pokaže točnim, šteta u aferi Spice premašit će pola milijarde kuna.

Da nešto u poslovnim odnosima OTP-a, Podravke i varaždinske Fime debelo ne štima pokazala je i vijest da se Miroslav Vitković, zamjenik predsjednika Uprave Podravke, prije nekoliko dana iz Mađarske vratio neobavljena posla jer mu u toj mađarskoj banci nisu željeli dati na uvid sporne ugovore s Podravkom.

Bankari su mu, doduše, ponudili da “škicne” na ugovore, ali uz uvjet da prije potpiše izjavu kojom se Podravka OTP-u obvezuje uplatiti 1,5 milijuna eura kazne ako informacije iz ugovora procure u javnost. Podravkina je delegacija odbila tu mogućnost tumačeći OTP-ovu menadžmentu kako bi o detaljima ugovora, u svakom slučaju, morali obavijestiti Nadzorni odbor kompanije i hrvatske policijske istražitelje, zaključuje JL.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here