Mađarska: Najveći pad maloprodaje u zadnjih 11 godina

110

retail-madarskaTrgovina na malo u listopadu je pala 7,5 posto godišnje zbog pada potrošnje pritisnute vladinim antirecesijskim mjerama

Maloprodaja u Mađarskoj u listopadu je pala na godišnjoj razini po najvećoj stopi u posljednjih jedanaest godina, pod pritiskom vladinih poteza za obuzdavanje proračunskog deficita i antirecesijskih mjera koje su uzrokovale smanjenje potrošnje. Tako je trgovina na malo u listopadu pala za 7,5 posto godišnje nakon pada od 7,3 posto u rujnu, objavio je u ponedjeljak državni statistički ured u Budimpešti.

Najjači utjecaj na pad potrošnje imalo je povećanje poreza na dodanu vrijednost u srpnju ove godine koje je vlada poduzela kako bi smanjila najsnažniju recesiju u preoteklih osamnaest godina. Pad maloprodaje u listopadu je nadmašio znatno i očekivanja analitičara koji su prognozirali godišnji pad od 6,9 posto.

Na mjesečnoj razini trgovina na malo u desetom je mjesecu smanjena za 0,6 posto.

Očekuje se da će loši podaci o maloprodaji biti danas dodatni argument mađarskoj centralnoj banci da snizi ključnu kamatnu stopu na depozite sa 6,5 na 6 posto, odnosno na najnižu stopu od doba pada komunizma u toj zemlji. (Bankamagazine)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here