Nakon sastanka kod Popijača: Otvaraju se Pevecovi centri, plaća za rujan do Božića

37

To je dogovoreno u ponedjeljak na višesatnom sastanku u Ministarstvu gospodarstva na kojem su uz ministra Đuru Popijača bili i Višnja i Zdravko Pevec, predstavnici dobavljača i njihov pravni zastupnik, te predstavnici Sindikata trgovine Hrvatske, ali ne i predstavnici banaka vjerovnika

pevec-trgovinaPevecovi prodajni centri uskoro opet otvaraju vrata kupcima, HEP će im po nalogu države ponovo ukopčati struju, a do Božića bi i zaposlenici trebali dobiti plaću za rujan i naknadu za prijevoz što će se isplatiti iz tekućeg poslovanja, odnosno s računa kojeg će kontrolirati tzv. Predstečajni upravitelj.

To je, kako nam je kazala Zorica Radetić, predsjednica Sindikata radnika trgovine Hrvatske, dogovoreno u ponedjeljak na višesatnom sastanku u Ministarstvu gospodarstva na kojem su uz ministra Đuru Popijača bili i Višnja i Zdravko Pevec, predstavnici dobavljača i njihov pravni zastupnik, te predstavnici Sindikata trgovine Hrvatske, ali ne i predstavnici banaka vjerovnika. (Inače, najavljeni sastanak sindikata s Upravom Hypo Alpe-Adria bank ipak nije održan.)

Na sastanku su se svi složili da im je u interesu da Pevec nastavi poslovati, kazala je Radetić, a rečeno je i kako postoji i zainteresirani strateški partner s kojim će se nastaviti pregovarati.

U međuvremenu, bjelovarski je Trgovački sud otvorio prethodni stečajni postupak za Pevec d.o.o. Bjelovar, te za 21. prosinca zakazao ročište na kojem bi se trebali utvrditi postoje li uvjeti za otvaranje stečaja, potvrdila nam je predsjednica tog suda Branka Pleskalt.

Bjelovarskom su sudu dosad stigla tri prijedloga za otvaranje stečaja koja su u jednom spisu s obzirom da se radi o istoj pravnoj osobi, a kako je prvi zaprimljen prijedlog zaposlenika Peveca iz Splita (a ne tvrtke Decora kako smo ranije pisali), oni su nositelj spisa.

Datum ročišta na zagrebačkom Trgovačkom sudu, te broj prijedloga za otvaranje stečaja Peveca Zagreb nismo uspjeli doznati.

Inače, temeljni kapital Peveca Zagreb višestruko je veći od Peveca Bjelovar (gdje se vodilo knjigovodstvo, računovodstvo i financije za cijelu grupu) i iznosi 400 milijuna kuna, u odnosu na samo 97,89 milijuna kuna koliki je temeljni kapital bjelovarskog Peveca.

“Ako se na temelju priložene dokumentacije može utvrditi da postoje uvjeti za otvaranje stečaja – a to su nesolventnost odnosno blokada računa duže od 60 dana ili prezaduženost, odnosno, veća ako je vrijednost imovine manja od potraživanja, onda se na tom ročištu ili najkasnije u roku tri dana donosi rješenje o otvaranju stečajnog postupka kojim će se imenovati i stečajni upravitelj”, podsjetila je na proceduru sutkinja Pleskar.
Kako sada stvari stoje, prvi će uvjet na dan ročišta po svemu sudeći biti ispunjen, a nagađa se i drugi.

Zaključi li sud da su ispunjeni uvjeti za otvaranje stečaja pozvat će vjerovnike da prijave svoja potraživanja (i tada će zapravo utvrditi stvarno stanje dugovanja, koje, kako je praksa dosad pokazala, može biti bitno različito od brojki kojima se prethodno baratalo) i zakazati ispitno i izvještajno ročište, na kojem će imenovani stečajni upravitelj ispitati potraživanja po osnovi i visini, te skupštini vjerovnika predočiti stanje u tvrtki i razloge zbog kojih je otišla stečaj.

Nakon toga će vjerovnici donijeti odluku o daljnjem tijeku stečajnog postupka. Odluče li se umjesto klasičnog na stečaj s preustrojem, stečajni upravitelj utvrdit će postoje li okolnosti za nastavak poslovanja, a prije svega mogu li se u stečajnom postupku osigurati sredstva za nastavak poslovanja kojih trenutno nema.

No, uspiju li pregovori s navodnim strateškim partnerom, ishod bi mogao biti i drukčiji, što bi bio spas i za banke koje su nepromišljenim kreditiranjem Peveca otišle dalje nego što su smjele. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here