NHS: Blagdanska potrošnja ove godine u padu

52

Posljednjih godina je potrošnja u prosincu, uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, svake godine rasla za oko milijardu kuna

potrosnja-potrosaciBlagdanska potrošnja ove će godine pasti unatoč pozivima na pojačano trošenje i najavama velikih pojeftinjenja jer su pali i prihodi većine hrvatskih obitelji, ocijenili su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) na današnjoj konferenciji za novinare.

Posljednjih godina je potrošnja u prosincu, uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, svake godine rasla za oko milijardu kuna, a blagi rast je zadržala i lani iako je tada već izbila kriza, no ove godine toga više nema – plaće i mirovine padaju, a građani se sve teže odlučuju na nova zaduženja, rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Osim toga, sve projekcije pokazuju da će iduća godina biti još gora i da se početkom 2010. neće dogoditi bilo kakvo poboljšanje u gospodarstvu koje bi označilo izlazak iz krize, upozorava Sever.

S obzirom da je gospodarski pad uzrokovao veliki rast nezaposlenosti, tako da je u listopadu bilo gotovo 20 posto više nezaposlenih nego godinu prije, te da su dugovi insolventnih tvrtki dosegli 24 milijarde kuna, a 68.000 zaposlenih u tim poduzećima moglo bi vrlo lako izgubiti posao, postavlja se pitanje tko bi to trebao pojačano trošiti u predblagdanskoj groznici.

To je čestitka hrvatskim radnicima i umirovljenicima – trošite ako imate otkud, i to sa sve većom izvjesnošću da ćete uskoro završiti na burzi rada, kaže Sever.

Sindikalna košarica NHS-a za studeni pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji iznosili 6.601, 86 kuna, što je za 0,03 posto više nego u listopadu. Pritom se udio hrane u košarici i dalje kretao oko 40 posto.

Prosječna neto plaća za rujan iznosila je 5.236 kuna, čime se moglo pokriti 79,31 posto troškova košarice, što je za 0,49 posto manje nego prethodnog mjeseca.

Sindikalna košarica podstanarske obitelji iznosila je 8.429,50 kuna, a njezina pokrivenost plaćom bila je 62,12 posto.

Umirovljenička košarica iznosila je 3.557,42 kune, što je 1,13 posto manje nego u listopadu. Prosječna mirovina za listopad iznosila je 2.170,57 kuna, tako da je pokrivenost košarice mirovinom iznosila 61,02 posto, što je za 0,03 posto manje nego prethodnog mjeseca.

Sever je komentirao i prvi veći interview novog ministra gospodarstva Đure Popijača u kojem se, za razliku od vremena kada je vodio Hrvatsku udrugu poslodavaca, usprotivio smanjenju broja zaposlenih u javnom i državnom sektoru, tj. davanju otkaza dok traje kriza “jer bi to dodatno smanjilo potrošnju”.

Popijač se ponaša u skladu s izrekom “veži konja gdje ti gazda kaže” – dok je predstavljao poslodavce zastupao je liberalistička stajališta, a sada zastupa Vladinu politiku, kazao je Sever.

Popijač vidi da u državnom i javnom sektoru ima krajnje kompliciran sustav koji treba promijeniti, ali prije toga treba napraviti precizne analize da bi vidjeli kakav nam sustav treba, a to još nitko nije ni počeo raditi, ocijenio je Sever. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here