Radnici Peveca u ponedjeljak s Upravom Hypo banke

64

pevec-ftd5Zorica Radetić, predsjednica Sindikata radnika trgovine Hrvatske, koji je organizirao štrajk i preuzimanje kontrole nad prodajnim centrima, otkriva da je Uprava Peveca pokušala iznijeti robu iz centra u Jankomiru, a u Rijeci je Coca-Cola htjela odnijeti svoje hladnjake

Nakon što su Trgovačkim sudovima u Zagrebu i Bjelovaru s nekoliko strana stigli zahtjevi za pokretanje stečaja Peveca, Hypo Alpe-Adria banka prva je od banaka vjerovnika Peveca pristala na sastanak s predstavnicima radnika, a odgovor iz Raiffeisen banke još se čeka.

To je za www.banka.hr kazala Zorica Radetić, predsjednica Sindikata radnika trgovine Hrvatske, koji je organizirao štrajk u Pevecu i preuzimanje kontrole nad sedam prodajnih centara kako bi se zaštitila imovina.

Radetić kaže kako je sastanak s Upravom banke koju vodi Markus Ferstl zakazan za 11 sati, te da bi na njemu trebali biti i predstavnici dobavljača koji su zatražili stečaj. No, iz njihovih krugova doznaje se kako službeni poziv na taj sastanak dosad nisu dobili, pa nisu sigurni hoće li i oni biti nazočni.

Na upit je li točno da žele spriječiti stečaj Peveca, u HAAB podsjećaju kako odluku o stečaju donosi sud, a ne banka, te dodaju da su njihovi interesi istovjetni interesima svih drugih vjerovnika (banaka, dobavljača, radnika), a to je naplata potraživanja.

Na upit o točnom iznosu potraživanja (spominje se 300 milijuna kuna, no doznajmo da to ipak nije točan iznos), očekivano odgovaraju da taj podatak spada u domenu bankarske tajne. No, kako je odavno jasno da imovina Peveca ni blizu nije dostatna da se namire vjerovnici, jasno je da bi nastavak poslovanja Peveca mogao biti glavna tema sastanka u ponedjeljak.

Radetić kaže da sastanak s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem još nisu uspjeli dogovoriti, a on je, kao što je poznato, ovih dana izjavio kako mu nije jasno “tko upravlja tim sustavom”.

Odgovor na pismo kojim su od premijerke Jadranke Kosor zatražili pomoć iz proračuna također još nisu dobili, kaže Radetić, koja smatra da ne bi trebalo biti razlike kad je riječ o sanaciji Viktora Lenca, HŽ-a, 3. maja ili Peveca.

Kako doznajemo, prvi zahtjev za stečaj Peveca Bjelovar poslala je hrvatska podružnica poljske tvrtke Decora, potom skupina od 50 radnika, a zajednički prijedlog radnika i dobavljača Peveca za stečaj s preustrojem bio je treći.

O broju zahtjeva za stečaj Peveca Zagreb zasad nema točnih podataka, jer sud kasni s evidencijom. Ondje također u petak nismo uspjeli doznati kada bi otprilike mogla biti donesena neka odluka vezana za zahtjeve za stečaj Peveca, jer nitko nije imao vremena odgovoriti.
“Bez obzira što se Pevecovi još vode kao vlasnici, to više nije njihova imovina, već ona pripada vjerovnicima. To je ono što Peveci ne shvaćaju. Stoga oni ne mogu raspolagati imovinom i govoriti radnicima da si primjerice uzmu robe za 500 kuna, pa da će im to odbiti od plaće”, napominje Radetić, te dodaje da se Coca Cola u Pevecovom prodajnom centru u Rijeci pokušala dokopati svojih hladnjaka, što su radnici također priječili.

Zdravko Pevec ne odgovara na pozive, a ovotjednu krajnje čudnu izjavu Višnje Pevec da “ne zna kako se sve to dogodilo” Radetić je prokomentirala: “Ako u tvrtki zapošljavate rodbinu i prijatelje i dajete im plaće od 7000-8000 kuna, znate koliko će to trajati – dok ne potrošite kredit! Istodobno, nisu dopuštali sindikalno organiziranje u tvrtki, a na pitanja zašto u tvrtki nema pravilnika o radu ili o plaćama ljudi za to zaduženi odgovarali su: Ne pitajte mene!”

U međuvremenu, banke su nedavno pokazale spremnost da reprogramiraju različite kredite radnicima Peveca koji su već treći mjesec bez plaća. HAAB, OTP, Erste, Privredna, Splitska i Raiffeisen banka kod koje je zaduženo najviše radnika Peveca, pristale su na reprograme svaka u okviru svojih pravila, te obećale da neće slati opomene, kaže Radetić.

Banke, kako koja, nude poček otplate od šest mjeseci ili mirovanje otplate s tim da se kamata izračuna na kraju. No, svaki radnik treba otići u svoju banku regulirati reprogram. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here