Radnici Peveca u štrajku dok im se ne isplate zaostale plaće

71

pevec-ftd5U štrajku su svi Pevecovi centri osim u Osijeku, Splitu i Zadru

Radnici Pevec grupe od srijede ujutro štrajkaju ispred Pevecovih trgovačkih centara, jer zbog vrlo teške situacije u kojoj se taj trgovački lanac nalazi nisu primili plaće za rujan i listopad.

U štrajku su svi Pevecovi centri osim u Osijeku, Splitu i Zadru, istaknuo je sindikalni povjerenik Sindikata radnika trgovine Hrvatske Nikola Šuman.

Napominje kako će radnici nastaviti štrajk dok se ne ispune njihovi zahtjevi za isplatom zaostalih plaća za rujan i listopad. Prema procjenama sindikata, za isplatu plaća radnicima Peveca sa svim doprinosima mjesečno treba 4,5 do 6 milijuna kuna.

Pevec ima ukupno 14 trgovačkih centara u Hrvatskoj, ali su već nekoliko dana zatvoreni njihovi centri na zagrebačkom Žitnjaku i u Varaždinu, a radnici štrajkaju u većini ostalih centara.

Tako primjerice ispred trgovačkog centra u Jankomiru u Zagrebu štrajka više od stotinjak radnika Pevec grupe, u Bjelovaru je u štrajku pedesetak radnika.

U Puli štrajka svih 80 radnika trgovačkog centra Pevec, osim voditelja i kontrolora. U štrajku je i stotinjak zaposlenika prodajnog centra Pevec u Kukuljanovu kraj Rijeke. Iako je ranije bilo najavljeno da će centar unatoč štrajku biti otvoren za kupce, centar ipak ne radi, a predstavnici sindikata objašnjavaju da je otkazana zaštitarska služba, a radnici nemaju pristupa ključevima blagajni pa u centru Kukuljanovo do daljnjeg neće biti moguće kupovati.

U Koprivnici, od ukupno 93 zaposlena, štrajka 86 radnika, a prema riječima sindikalne povjerenice Sindikata radnika trgovine Snježane Đurašević štrajkat će do ispunjenja zahtjeva, a to su isplate zaostalih plaća i stečaj s preustrojem.

U Zadru su predstavnici zaposlenika i županijski povjerenici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za sutra najavili prosvjedni skup zaposlenika Peveca od 8 do 15 sati na kojem žele upozoriti državne institucije i javnost na izuzetno tešku situaciju zaposlenika u Pevecu.

Iz Sindikata trgovine Hrvatske jučer su potvrdili da je Trgovačkom sudu predan zahtjev za stečaj s preustrojem jer je to u interesu svih vjerovnika.

Podsjetimo, jučer je predsjednik Uprave Peveca Josip Baotić podnio neopozivu ostavku.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here