Slovenski Mercator bliži fondovima nego strateškim ulagačima

16

Dionički paket koji je ponuđen na prodaju u ovom trenutku može si priuštiti mali broj ulagača. S obzirom na okolnosti na međunarodnim tržištima, investicijski fondovi mogli bi pokazati veći interes za Mercator nego strateški investitori, smatra Uroš Marter, direktor tvrtke Arkas koja vodi prodaju

mercator1Konzultantska tvrtka Arkas, koju su slovenske banke angažirale za prikupljanje ponuda za prodaju dionica trgovačkog lanca Mercator, poslala je obavijesti o prodaju na 40 do 50 adresa potencijalnih kupaca ili njihovih poslovnih savjetnika. Gotovo polovica ih je iskazala aktivan interes za kupnju Mercatorovih dionica, rekao je direktor Arkasa Uroš Marter za slovenski list Delo.

Uz šest banaka koje su s Arkasom potpisale sporazum o zastupanju, u prodaju se uključila i NLB preko Banke Celje. NLB formalno nije u konzorciju, ali s Arkasom koordinira aktivnosti oko prodaje dionica. S Bankom Celje vlasnički udjel u Mercatoru ponuđen na prodaju premašio je 36 posto, što znači da će potencijalni ulagač morati objaviti javnu ponudu za preuzimanje dionica. Marter očekuje da bi to mogla biti dva veća investitora.

Dionički paket je prilično velik i u ovom trenutku priuštiti ga si može malo ulagača, možda 15 do 20 investicijskih fondova, smatra Marter. O kolikom zalogaju je riječ  bit će poznato tak nakon što će prodavatelji i kupci usuglase cijenu. Cijeli paket mora se prodati po istoj cijeni.

“U ovom trenutku cijena je potpuna nepoznanica. Očekujem da ćemo do 8. veljače dobiti prve neobvezujuće ponude i tada ćemo približno znati gdje smo. Još više ćemo znati u travnju, kada ćemo zaprimati obvezujuće ponude“, rekao je Marter.

Kod prodaje većih dioničkih paketa najčešći su potencijalni kupci investicijski fondovi i strateški ulagači. S obzirom na okolnosti na međunarodnim tržištima, direktor Arkasa procjenjuje da će u ovom trenutku investicijski fondovi pokazati veći interes za Mercator nego strateški investitori.

U proteklih nekoliko godina srpski Delta holding je više puta iskazao interes za ulazak u vlasničku strukturu Mercatora. Srpska kompanija još uvijek je zainteresirana,  ali u postupku prodaje mora biti jasno kakvi su stavovi slovenske vlade, velikih dioničara i uprave Mercatora. U protivnom, Delta holding neće sudjelovati u ovom postupku, rekla je Jelena Krstović, direktorica korporativnih komunikacija Delta holdinga.

Iako još nisu kontaktirali s Arkasom, želju da uđe u vlasničku strukturu najvećeg slovenskog trgovačkog lanca javno je izrazio slovenski paradržavni fond Kapitalska družba (Kad), koji je navodno zainteresiran za 10-postotni udjel. Za zainteresirane kupce to je još jedna nepoznanica.

“Koliko ja znam, Kad ne bi kupio cijeli paket, nego bi se s manjim udjelom pridružio nekom snažnijem ulagaču. Načelno je vijest da je slovenska država među suvlasnicima pozitivna za strane investitore, a obzirom da Slovenija ne slovi kao država s prijateljskim odnosom prema stranom kapitalu. To bi značilo da je gospodarski interes usklađen s političkim“, procjenjuje Marter.

Osam banaka steklo je vlasničke udjele u Mercatoru na temelju kredita Infond holdingu, tvrtki u vlasništvu slovenskog tajkuna Boška Šrota. Infond holding je za kredit jamčio dionicama Mercatora, a nakon što više nije mogao vraćati kredit, banke su preuzele dionice. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here