Trgovci najavili izlazak iz recesije

60

Hrvatski trgovci s optimizmom najavljuju blagdanske tjedne, očekujući da će u prosincu, nakon niza negativnih mjeseci, uspjeti ostvariti lanjsku razinu prometa

hup-konferencijaTrgovina i maloprodaja su se oporavili u SAD-u i zapadnoeuropskim zemljema, i prema signalima koji dolaze iz naših trgovačkih centara, hrvatski su se maloprodajni lanci i trgovci pripremili za ovaj pozitivni trend i u našim trgovinama. To je glavni zaključak s današnje konferencije za novinare HUP-Udruge trgovine na kojoj su sudjelovali Josip Zaher, predsjednik Udruge, te članovi Izvršnog odbora Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, Ivan Katavić, predsjednik Uprave KTC-a i Darko Knez predsjednik Uprave Konzuma.

Prema riječima Josipa Zahera, predsjednika Udruge, naši su trgovci vrlo pripremljeno ušli u ovaj za trgovinu najznačajniji mjesec u godini. S jedne strane police naših trgovina popunjene su novim proizvodima, ali su osmišljene i traju brojne marketinške akcije svih trgovačkih centara, odnosno trgovačkih lanaca i trgovina. Može se slobodno, bez imalo ustezanja reći, da je zbog brojnih akcija i sniženja sada pravi trenutak za kupovinu, odnosno nikad povoljnije vrijeme za kupovinu. Što se tiče očekivane razine prometa u ovom mjesecu, prema riječima predsjednika Zahera, promet će se zadržati na istim razinama kao i prošle godine. To nam govore i prikupljeni podaci naših članica o prometu u posljednjem tjednu prema kojima je promet u istom promatranom razdoblju ostao na sličnoj razini rezultata iz istog tjedna prošle godine. Na dobre rezultate trgovine u prosincu će doprinijeti i aktivnosti domaćih banaka koje su najavile snižavanje kamata za kredite. Zaher ističe i važnost trgovine za hrvatsko gospodarstvo, posebno za prerađivačku industriju, odnosno za domaću proizvodnju i turizam. Razvijanje stabilne trgovine je od velike važnosti i za razvoj domaće proizvodnje. Slobodno se može reći da je trgovina produžena ruka naše industrije, naše poljoprivrede i zajedno čine osovinu na koje se naslanja cjelokupno naše gospodarstvo, razina zaposlenosti u proizvodnji a time i plaće, ali i punjenje državnog proračuna, zaključio je Zaher.

Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete za Hrvatsku, podrcrtao je važnost trgovine za cjelokupno gospodarstvo, ali i za veliki broj radnika koji rade u trgovini. Izrazio je uvjerenje kako dolaze bolji dani za naše trgovine, a time i za naše radnike. Za nas trgovce prosinac je uvijek izrazito značajan i sudeći po aktivnostima gotovo svih trgovaca u zemlji, može se reći da naši kupci imaju dobrih razloga kupiti dobre proizvode po dobrim cijenama baš sada, zaključio je gospodin Školnik.

KTC vrlo uspješno djeluje u 9 hrvatskih županija te u Srbiji i zahvaljujući kvalitetnom pristupu menadžmenta koji je u fokus stavio potrošača, bilježimo rezultate koji su na razini prošlogodišnjih. Stabilnost poduzeća osnova za poduzimenja marketinških aktivnosti. Ono što će dati domaćoj trgovini dodatni zamah jest snažno povezivanje s našom industrijom, proljoprivredom i turizmom, istaknuo je Ivan Katavić, predsjednik Uprave KTC-a iz Križevaca.

Prema riječima Darka Kneza, predsjednika Uprave Konzuma, na osnovi rezultata mjeseca studenog i prvih dana prosinca evidentan je trend promjene. Kupci se i dalje ponašaju racionalnije, ali je ujedno zamijećen i pozitivan trend potrošnje. Prateći trendove u nekim susjednim, tranzicijskim zemljama, može se zaključiti da se ovaj segment tržišta najprije pokrenuo, i ako je suditi po sada prisutnim naznakama, sličan bi se trend mogao očekivati i u Hrvatskoj. Tome idu u prilog i aktivnosti trgovaca koji su kroz cijeli niz pogodnosti i akcija omogućili nikad povoljniju božićnu kupovinu, istaknuo je u svom obraćanju novinarima.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here