Unatoč zabranama, više od polovine maloljetnika alkohol kupuje samostalno

55

Zagrebačka pivovara predstavila rezultate istraživanje o konzumaciji alkohola među maloljetnim osobama – Istraživanje provedeno u sklopu kampanje Razmisli, prve kampanje o odgovornom konzumiranju alkohola

postuj-mladeU sklopu kampanje Razmisli, prve kampanje o odgovornom konzumiranju alkohola, Zagrebačka pivovara provela je istraživanje o konzumiranju alkohola među mladima. Istraživanje je nastavak projekta Poštuj mlade, reci im ne koji je pokrenut s ciljem podizanja svijesti javnosti o poštovanju zakonom određene dobne granice za prodaju i konzumaciju alkohola. Zagrebačka pivovara projekt je pokrenula u suradnji s grupom Narodni trgovački lanac (NTL grupa) kroz čiju je široku mrežu maloprodajnih objekata ostvaren i neposredan utjecaj na promjenu ponašanja i sprečavanje prodaje alkohola maloljetnim osobama.

Istraživanje Zagrebačke pivovare provedeno je kako bi se utvrdila učestalost korištenja alkohola među maloljetnicima te njihove sklonosti i navike vezane uz konzumiranje alkoholnih pića. Iako mladi odrastaju u okolini u kojoj je potrošnja alkoholnih pića uobičajen dio svakodnevice, a alkoholna pića smatraju se potpuno prihvatljivim sredstvima za postizanje ugode, nije opravdana tolerancija društva na alkoholizam kao drugi najvažniji problem mladih u hrvatskom društvu. Zakonski propisi zabranjuju konzumaciju i prodaju alkohola maloljetnicima, ali zakonska odredba često u praktičnoj provedbi ne osigurava stvarnu nedostupnost alkohola te je uobičajeno da maloljetnici konzumiraju alkohol na javnim mjestima. Zagrebačka pivovara prepoznala je potrebu za edukacijom javnosti te projektom Poštuj mlade, reci im ne promovira odgovorno konzumiranje alkohola i upozorava na štetnost rizičnog ponašanja među mladima.

Rezultati istraživanja
Rezultati istraživanja, u kojem je sudjelovalo 800 ispitanika u dobi od 13 do 17 godina, potvrdili su društvenu prihvatljivost i raširenost konzumiranja alkoholnih pića među maloljetnicima. Tako čak 63 posto ispitanika konzumira neku vrstu alkoholnih pića, među kojima 30 posto alkohol konzumira povremeno, a 3 posto redovito.

Maloljetnici najčešće piju pivo (80,7 posto), zatim vino (72,4 posto) te različita žestoka alkohola pića.

Od ispitanih maloljetnika koji su alkohol konzumirali najmanje tri puta u životu, čak 15 posto njih alkohol konzumira jednom tjedno i češće, 17 posto nekoliko puta mjesečno, dok 30 posto to čini jednom mjesečno.

Alkohol maloljetnici najčešće konzumiraju u društvu vršnjaka, i to 78,6 posto na zabavama te 40,2 posto prilikom redovitih izlazaka. Od 502 maloljetnika, čak 46 posto njih alkohol konzumira uz odobrenje i znanje roditelja. Među maloljetnicima koji češće konzumiraju alkohol najviše je onih koji to čine na javnim mjestima, 73 posto, a česta je i konzumacija u kućama i stanovima prijatelja, 61,4 posto. Značajan je udio onih koji alkohol konzumiraju kod kuće, 19,2 posto, te na obiteljskim okupljanjima i svečanostima, 23,8 posto.

Najčešći su motivi za konzumaciju alkohola zabava i dobro raspoloženje te proslave i društvenost, dok su manje zastupljeni relaksacija, znatiželja, povodljivost i drugi razlozi.

Tek 15 posto ispitanika prepoznaje utjecaj alkohola na svoje ponašanje, dok većina, čak 85 posto, tu vezu minimizira. Samo 8 posto maloljetnika priznaje da je bilo pijano 6 i više puta, dok većina, 44 posto, procjenjuje da se to nikada nije dogodilo te 36 posto da se dogodilo 3 do 5 puta.

Iako 97 posto ispitanika zna da je prodaja alkohola maloljetnim osobama zabranjena, od 284 ispitanika koji su pokušali kupiti alkohol u trgovini, čak je više od polovine njih uspjelo unatoč svojim godinama.

S obzirom na sociodemografska obilježja maloljetnika, istraživanje je pokazalo da alkohol češće konzumiraju maloljetnici iz većih urbanih sredina. Oba spola alkohol konzumiraju jednako učestalo, iako maloljetnici piju više alkohola od maloljetnica te ga češće konzumiraju uz odobrenje i u nazočnosti roditelja.

Sklonost konzumiranju alkohola raste s dobi, pa tako među trinaestogodišnjacima nalazimo 30 posto, a među sedamnaestogodišnjacima čak 85 posto konzumenata alkohola.

Zaključci istraživanja
Iako je maloljetničko konzumiranje alkoholnih pića u zakonodavstvu opisano kao društveno neprihvatljivo ponašanje, rezultati istraživanja upozoravaju na široku rasprostranjenost konzumiranja alkohola među mladima.  Također je vidljivo da mnogi maloljetnici počinju s pijenjem uz odobrenje i nadzor roditelja, a tijekom odrastanja tu naviku šire i na druge oblike socijalnog djelovanja. Tolerancija roditelja prema konzumiranju alkohola svoje djece te značajno ignoriranje zabrane prodaje alkohola maloljetnim osobama u trgovinama, kafićima, klubovima i na drugim javnim mjestima alkohol čine dostupnijim, bez zadovoljavajućih poruka o neprihvatljivosti takvog ponašanja. Najčešći su motivi konzumacije alkohola zabava i dobro raspoloženje, što upozorava na potrebu osmišljavanja programa koji će omogućiti zabavu i provođenje slobodnog vremena bez konzumiranja alkohola.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here