Velika Britanija: Neočekivani pad maloprodaje uoči Božića

13

uk-retail-ftdU studenome je maloprodaja pala 0,3 posto, nakon što je u listopadu bila 0,6 posto veća, objavio je u četvrtak državni statistički ured u Londonu

Britanska maloprodaja zabilježila je u studenome nepredviđeni pad, po prvi puta u posljednjih šest mjeseci jer je recesija potakla potrošače na manju predblagdansku potrošnju u trgovinama odjećom i robom široke potrošnje. Tako je maloprodaja u studenome pala 0,3 posto, nakon što je u listopadu bila 0,6 posto veća, objavio je u četvrtak državni statistički ured u Londonu.

Prosječna procjena 28 Bloombergovih analitičara bila je porast maloprodaje u jedanaestom mejsecu za 0,5 posto. Pritom je maloprodaja neprehrambenih proizvoda u studenome pala 0,9 posto, dok je za 0,4 posto porasla prodaja prehrambenih artikala.

Na godišnjoj razini maloprodaja je u studenome bila veća za 3,1 posto, a mjesec prije rast je dosegnuo 3,7 posto. “Potrošači su još uvijek pod pritiskom recesije i ne upuštaju se u velike kupovine uoči Božića”, zaključio je Peter Dixon, ekonomist londonske Commerzbanke.

Britanska funta nakon objave podataka o maloprodaji oslabila je 0,4 posto te se njome prije podne u Londonu trgovalo za 1,6164 dolara. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here