Vlada traži od trgovaca da cigarete drže ispod pulta

92

U odgovorima koje Ministarstvo zdravstva šalje na upite o primjeni Zakona stoji da cigarete ne smiju biti ni ispred ni iza trgovaca

cigareteKako prodati potrošačima robu, a da je pritom ne smiješ izložiti? Tim pitanjem zadnjih tjedana razbijaju glavu proizvođači i trgovci cigaretama.

Prema objašnjenjima iz resornog Ministarstva u Hrvatskoj će biti nemoguće plasirati novu vrstu cigareta

Dva tumačenja

Naime, posljednjim izmjenama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda“zabranjuje se svako isticanje naziva i logotipa duhanskog proizvoda” kroz promidžbene materijale na svim prodajnim mjestima. Točnije rečeno, “zabranjena je svaka izravna i neizravna promidžba”. Premda je na prvi pogled sve jasno, praksa pokazuje da ni zakonodavac nije sasvim siguran što misli pod tim terminima. Primjerice, u odgovorima koje je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi poslalo na pitanja trgovaca o provedbi Zakona, stoji da se “isticanje samih duhanskih proizvoda unutar maloprodajnog prostora smatra izravnom promidžbom duhanskih proizvoda”. S druge strane, u odgovoru istog Ministarstva jednom proizvođaču cigareta, koji je također dostupan Poslovnom dnevniku, izravnom promidžbom se smatra i “prikazivanje duhanskog proizvoda ispred trgovca na mjestu prodaje”. Dakle, prema tumačenju zakonodavca, cigarete ne smiju biti ni ispred ni iza trgovca. Zapravo, ne smiju biti nigdje gdje ih potencijalni kupac može vidjeti, iako tako nešto nije navedeno u Zakonu, budući da se sami proizvodi, odnosno cigarete, tamo ne spominju. S alkoholnim pićima, koja se također ne smiju reklamirati, situacija je drukčija, s obzirom da se ti proizvodi normalno nalaze na policama.

Trgovci najugroženiji

Što o tome misle oni koji žive od prodaje cigareta? Renato Perica, predstavnik Smokinga jednog od većih lanaca kioska i trafika, kaže da mu još uvijek nije jasno gdje mora držati cigarete u svojim trgovinama, za razliku od promidžbenih materijala koje je prije uklonio. Također smatra da će u vrijeme krize najveći udar ovakve pravne nesigurnosti osjetiti baš mali trgovci. Ovakvo tumačenje Zakona naročito otežava poslovanje tvrtkama iz duhanske industrije s manjim tržišnim udjelom te onima koje tek misle doći na hrvatsko tržište s novim proizvodom.  (Poslovni.hr)

Reakcija

BAT: Zakonom je zabranjena tek promidžba
Na pitanje kako BAT, koji ima manji tržišni udio cigreta, gleda na primjenu novog Zakona, predstavnik BAT-a Tomislav Fučkar kaže da se, po njihovom mišljenju, krajnji doseg zakonskih restrikcija odnosi na promidžbu duhanskih proizvoda. “Zakonodavac se ni na koji način nije osvrnuo na isticanje samog proizvoda. Štoviše, pažljivim iščitavanjem Zakona o zaštiti potrošača dolazi se do zaključka da se izlaganje robe može tumačiti samo kao ponuda, a nikako ne kao promidžba, kaže Fučkar.

1 COMMENT

  1. Sve je manje više jasno osim objašnjenja g. Fučkara koji je sa ovakvom osebujnom formulacijom vjerojatno najmanje sam sebi jasan. Naime, ključna riječ je “isticanje” i kada se navodi isticanje pod time se podrazumijeva guranje proizvoda u prvi plan ili njegovo naglašavanje. Iz navedenog se ne može zaključiti da se roba ne može nalaziti iza trgovca osim ako se na neki poseban način ne ističe. Kao npr. posebnim osvjetljenjem, izraženom reklamom i sl. Zakonski akt je po svemu sudeći donešen da se onemogući pojava novih marki cigareta i promocija istih što čini se ide najviše na mlin domaćem proizvođaću sa već vrlo jakim tržišnim udjelom.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here