Za blagdane Amerikanci se vraćaju potrošačkim navikama

51

Čak 35 posto Amerikanaca planira smanjiti potrošnju za blagdane upravo zbog straha da bi mogli pretrpjeti otkaz ili smanjenje plaće

amerikanci-potrosnjaOčekuje se da će za ove blagdane prosječni Amerikanac potrošiti 1145 dolara na poklone, ukrase za dom i odjeću, pokazalo je učetvrtak objavljeno izvješće konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte.

Nakon prošlogodišnje, rekordno loše sezone, ove se godine očekuje postupni povratak Amerikanaca svojim potrošačkim navikama.

Potrošači u Sjedinjenim Državama sve više vjeruju u skori oporavak svoje ekonomije, te ih 51 posto očekuje da će na poklone potrošiti istu ili veću svotu novca no prošle godine.

Jedino područje u kome je zabilježen negativan trend je briga oko sigurnosti radnog mjesta. Naime, čak 35 posto Amerikanaca planira smanjiti potrošnju za blagdane upravo zbog straha da bi mogli pretrpjeti otkaz ili smanjenje plaće.

Prvi izbor za kupnju darova i ove će sezone biti diskontne trgovine, nakon čega slijedi online kupnja. Očekuje se da će 42 posto Amerikanaca blagdanske poklone kupovati upravo preko interneta.

Tako je online kupovina postala ozbiljan konkurent tradicionalnim robnim kućama, za koje se predviđa daljnje smanjivanje broja kupaca. Manje od jedne četvrtine Amerikanaca posjetit će robne kuće radi svoje blagdanske kupnje. Raste i utjecaj društvenih mreža na internetu.

Potrošači ih prvenstveno koriste radi pronalaženja rasprodaja i boljih ponuda, preporuka drugih kupaca te kako bi saznali što na dar žele njihovi prijatelji i rođaci.

Rezultati istraživanja pokazuju da zbog ozračja financijske nesigurnosti Amerikanci kupuju ne samo manje, nego i promišljenije. Međutim, brojke vezane uz visinu blagdanske potrošnje i broj kupljenih poklona pokazuju da se radi o malim odstupanjima od dosadašnjih potrošačkih navika te da neće biti dugoročnijih posljedica po sektor maloprodaje.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here