HGK raspisala natječaj za dodjelu sredstava Zaklade “Izvorno hrvatsko” za 2010.

17

izvorno-hrvatsko-ftdHrvatska gospodarska komora, putem Zaklade “Izvorno hrvatsko” i ove je godine raspisala natječaj za dodjelu sredstava kojima želi potaknuti kreativne timove i pojedince na proizvodnju novih kvalitetnih i prepoznatljivih hrvatskih proizvoda u cilju povećanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta.

Natječaj za dodjelu sredstava Zaklade “Izvorno hrvatsko” za 2010. godinu raspisuje Ravnatelj Zaklade, a sredstva će se dodijeliti s ciljem poticanja istraživačkog rada i inovatorstva u proizvodnji novih kvalitetnih i prepoznatljivih hrvatskih proizvoda te povećanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta. Prijave na natječaj mogu predati fizičke i pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj. Fond Zaklade “Izvorno hrvatsko” za 2010. godinu iznosi 250.000 kn, a ta će sredstva biti dodijeljena jednokratno.

Kriteriji na temelju kojih se provodi odabir kandidata za dodjelu sredstava su:
konkretni učinci iz čl. I. koji se primjenjuju u proizvodnji ili se namjeravaju primijeniti, kvantificirane racionalizacije u proizvodnji kod primjene inovativnih tehnologija te izvozni učinci, povećanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta koji su rezultat točaka 1. i 2. članka I.

Obavijest o dodjeli sredstava objavit će se na internetskoj stranici HGK (www.hgk.hr). Odluku o dodjeli sredstava donosi Zakladna uprava. Na osnovi konačne odluke o dodjeli i iznosu sredstava s odabranim korisnikom sredstava predsjednik Zakladne uprave zaključuje Ugovor o dodjeli sredstava Zaklade u pisanom obliku.

Zakladu “Izvorno hrvatsko” osnovala je HGK 1997. godine, a njezina je svrha osnaživanje nacionalne svijesti o potrebi i sposobnosti stvaranja vlastitih proizvoda utemeljenih na vlastitom znanju i tradiciji, poticanje proizvodnje i promocija takvih proizvoda, otvaranje novih radnih mjesta, te time doprinos ukupnom boljitku i prosperitetu hrvatskog društva. Početna sredstva za rad osigurala je Komora, a Zaklada se kontinuirano financira iz sredstava prikupljenih provedbom Projekta vizualnog označavanja kvalitetnih hrvatskih proizvoda (znakovi „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“).

“Do danas je putem Zaklade dodijeljeno više od 1.200.000 kuna za potporu projekata. Zaklada je podržala širok spektar aktivnosti od tradicionalnih obrta kao što su bačvarstvo, svjećarstvo, izrada tradicionalnih suvenira, do dizajnerskih projekata u tekstilu i drugim materijalima, poljoprivrednih projekata u vinarstvu, smokvarstvu i peradarstvu, prehrambenoj industriji, informatici, automatizaciji i sl. Ovim putem želimo poručiti da se rad i izvrsnost isplati i da će prije ili kasnije biti prepoznata od šire zajednice, što za dobitnike sigurno ima barem jednaku težinu kao i sama činjenica da su nagrađeni konkretnim novčanim iznosom.” rekao je Ruđer Friganović, ravnatelj Zaklade “Izvorno hrvatsko”.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here