Metro u minusu zbog gubitaka u Istočnoj Europi

18

Najveći njemački maloprodajni lanac Metro u utorak je izvijestio o 3,6 posto nižim prihodima u prošloj godini u usporedbi s godinom ranije, uslijed oštrog pada prihoda u operacijama u Istočnoj Europi.

metro2Prihodi Metroa u prošloj su godini tako smanjeni na 65,5 milijardi eura, objavila je kompanija u preliminarnom izvješću. U četvrtom su tromjesečju prihodi grupe smanjeni za 3,4 posto u odnosu na godinu ranije i iznosili su 19,4 milijardi eura, stoji nadalje u preliminarnim rezultatima poslovanja Metroa.”U 2010. isto tako očekujemo nastavak izazovnog makroekonomskog okruženja”, upozorio je čelnik kompanije Eckhard Cordes prilikom predstavljanja rezultata poslovanja.Najavio je ipak otvaranje novih robnih kuća u istočnoj Europi, Aziji i Egiptu u sklopu plana proširenja operacija u inozemstvu. Prošlu godinu Cordes je ocijenio zadovoljavajućom za Metro unatoč financijskoj krizi koja je zahvatila globalno gospodarstvo.

Pad prihoda grupe za 2009. uslijedio je nakon 12,8-postotnog pada prihoda u ograncima u zemljama istočne Europe, navodi se dalje u preliminarnom izvješću.Prihodi u azijsko-pacifičkoj regiji lani su uvećani za 4,7 posto u usporedbi s godinom ranije, no u četvrtom su tromjesečju pali za osam posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Na matičnom tržištu Njemačke prihodi Metroa smanjeni su za 0,6 posto u prošloj godini u odnosu na 2008. dok su u zadnjem tromjesečju bili niži za 0,7 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je nadalje njemački div maloprodaje. Prihodi u zapadnoj Europi, bez Njemačke, smanjeni su lani za 0,3 posto prema godini ranije dok su u četvrtom tromjesečju bili veći za 1,1 posto na godišnjoj razini. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here