Nestlé preuzima Kraftove pizze za 3,7 mlrd dolara

18

Američki prehrambeni div Kraft prodao je svoje brendove kako bi pojačao ponudu za preuzimanje britanskog konditora Cadburya

kraft-pizzaŠvicarski prehrambeni div Nestle sklopio je sporazum na temelju kojeg će od američkog konkurenta Kraft Foodsa preuzeti poslovanje sa smrznutim pizzama u SAD-u i Kanadi.

Vrijednost akvizicije iznosi 3,7 milijardi dolara u gotovini, objavila je danas švicarska kompanija na svojim web stranicama. Navedenim sporazumom Nestle će pod svoje okrilje dobiti brendove kao što su DiGiorno, Tombstone, California Pizza Kitchen i Delissio, što bi trebalo ojačati njegovo poslovanje sa smrznutom hranom na američkom i kanadskom tržištu.

Transakciju moraju još odobriti tržišni regulatori u SAD-u i Kanadi, a očekuje se da će biti zaključena tijekom ove godine. Dionice Nestlea trenutno u Zurichu bilježe pad od 0,59 posto.

Nakon sporazuma s Nestléom, američka prehrambena kompanija Kraft Foods povećala je svoju ponudu za britanski Cadbury, no ponovno je odbijena ponuda, piše u utorak The Wall Street Journal.

Prema glasnogovorniku Cadburyja, Kraft je ponovno promašio ono što je bitno, a dodao je i da se ponuda nije promijenila i ne nudi dovoljno gotovine. Kraft je u svojoj prvoj ponudi procijenio vrijednost britanskog konditora na 10,2 milijarde funti ili 745 penija po dionici, a sada je ponudio i dodatnih 60 penija (97 američkih centi) za dionicu. Prilikom prošlogodišnjeg odbijanja Kraftove ponude, iz Cadburyja su naglasili da je ponuda omalovažavajuća.

Prodaja dijela posla Nestléu, prema analitičarima, predstavlja velik rizik za Kraft Foods jer je riječ o profitabilnom poslu i rastućem tržištu koje je sad prepušteno konkurenciji, dok je preuzimanje Cadburyja propalo.

U borbu oko preuzimanja Cadburyja, prema najnovijim informacijama, Nestlé se ipak neće uključiti, iako je o ponudi razmišljao jer bi spajanjem Krafta i Cadburyja nastao najveći proizvođač slatkiša na svijetu, što bi ugrozilo njegovu tržišnu poziciju. U takozvanom čokoladnom ratu su i Hershey Co i talijanski Ferrero SpA koji nastavljaju borbu, a postoji mogućnost i njihovog udruživanja.

Inače, Kraft je drugi po veličini proizvođač grickalica i čokoladica u svijetu, nakon Nestlea. Cadbury je pak druga po veličini svjetska konditorska grupa u svijetu, nakon Marsa. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here