Otvoren twinning projekt u području vinarstva

18

vino-ftdU Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja danas je otvoren twinning projekt “Jačanje institucionalnih kapaciteta Ministarstva poljoprivrede u sektoru vinarstva”.

Cilj je tog projekta, vrijednog 250 tisuća eura, koji se provodi u sklopu pretpristupnog programa IPA, unaprijediti sposobnost i stručnost nadležnog upravnog kadra Ministarstva poljoprivrede za uspostavu nacionalnih propisa kojima se regulira označavanje vina zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla.Twinning partneri Ministarstvu poljoprivrede u provedbi projekta su austrijsko Savezno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodnog gospodarstva i nekoliko drugih austrijskih institucija u čijem je djelokrugu vinarstvo.

Predviđeno trajanje projekta je do srpnja ove godine.U sklopu projekta bit će provedena edukacija službenika Ministarstva poljoprivrede, proizvođača i udruženja proizvođača vina i drugih sudionika vinskog tržišta koji će biti informirani o pravima i obvezama koje će za njih nastati uvođenjem propisa EU-a.Projekt će početi analizom trenutnog stanja u Hrvatskoj u području zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla vina i utvrđivanjem sastavnica sustava koji nisu u skladu sa zahtjevima EU-a. Bit će organizirane i radionice te studijsko putovanje za djelatnike Odjela za vinarstvo Ministarstva poljoprivrede u Austriju. Naposlijetku će biti dane preporuke i prijedlozi propisa kao i plan uvođenja europskih propisa u sklopu sustava zaštićenih oznaka za vino.  (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here