Pivovarna Laško prodaje Jadransku pivovaru

47

jadranska-pivovara-ftd2Glavni direktor Jadranske pivovare, Nenad Buljan najavio je kako je većinski vlasnik te tvornice, slovenska Pivovarna Laško, odlučila prodati Jadransku pivovaru, a ukoliko se u tomu ne uspije uslijedit će gašenje njenog poslovanja

Glavni direktor Jadranske pivovare Nenad Buljan najavio je danas kako je većinski vlasnik te tvornice, slovenska Pivovarna Laško, odlučila prodati Jadransku pivovaru, a ukoliko se u tomu ne uspije onda će uslijediti gašenje njenog poslovanja.

“Ukoliko se u narednih nekoliko mjeseci ne pronađe kupac koji bi bi spreman preuzeti Jadransku pivovaru i nastaviti njezino poslovanje, ili netko tko bi eventualno bio zainteresiran za njen dugoročni najam, ići će se prema gašenju poslovanja”, rekao je Buljan na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Jadranske pivovare u Vranjicu kod Solina.

Po Buljanovim riječima, većinski vlasnik Pivovarna Laško na takav se postupak odlučila jer dugoročno ne vidi mogućnost opstanka poslovanja Jadranske pivovare.

U slučaju gašenja, ustvrdio je Buljan, svi bi uposlenici dobili otpremnine onako kako je regulirano zakonom i Kolektivnim ugovorom.

Jadranska pivovara u 2009. godine je ostvarila gubitak od oko 42 milijuna kune, a i ove godine u tom pogledu neće biti značajnijih odstupanja, kazao je Buljan.

Naveo je kako su već ostvareni kontakti sa nekim domaćim i inozemnim potencijalnim kupcima Jadranske pivovare, ali nije želio kazati njihova imena.

Najavio je da će idućeg tjedna pregovarati sa predstavnicima austrijskog “Kaltenberga” o eventualnom iznajmljivanju Jadranske pivovare toj tvrtki.

Odgovarajući na novinarska pitanja Buljan je kazao kako ne smatra da su poteškoće Jadranske pivovare, čiji je većinski vlasnik slovenska Pivovarna Laško, povezane sa političkim odnosima između Hrvatske i Slovenije.

Pivovarna Laško je u svibnju 2009. godine najavljivala mogućnost ‘likvidacije’ Jadranske pivovare, ali se tada od toga odustalo nakon pobune sindikata u Jadranskoj pivovari.
Povjerenik sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) za Dalmaciju Ivica Blažević izvijestio je kako je prošle godine iz Jadranske pivovare otpušteno 89 radnika uz otpremninu po pet tisuća kuna za svaku godinu radnog staža.

Naveo je kako bi za preostalih 65 radnika Jadranske pivovare, u slučaju njenog zatvaranja, trebalo za otpremnine izdvojiti blizu sedam milijuna eura. Po njegovim riječima trenutačno je ugrožena proizvodnja u Jadranskoj pivovari jer nema sirovine.

Blažević smatra da su poteškoće Jadranske pivovare nastale zato što se ona nalazi na atraktivnom prostoru pogodnom za izgradnju poslovno-trgovačkih objekata.

Po Blaževićevim riječima, “indikativno je” da postoje informacije kako Pivovarna Laško namjerava premjestiti proizvodnju u Srbiju. “To ima uzročno-posljedične veze sa Jadranskom pivovarom”, smatra Blažević. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here